13 έρευνες για την σχέση Εκκλησίας Επιστήμης
Σχόλια σε σχετικό απολογητικό video
Η σχέση Εκκλησίας και Επιστήμης ήρθε πάλι στο προσκήνιο με την εμφάνιση της τελευταίας πανδημίας . Η Εκκλησία θέλει να φαίνεται ότι δεν έχει πρόβλημα με την Επιστήμη, αλλά στην ουσία έχει μεγάλο πρόβλημα μαζί της και για πρώτη φορά ίσως έγινε τόσο ωμή και προφανής αυτή της η διαφορά στην κοινωνία μας, με τις αντιδράσεις στους περιορισμούς εξ’αιτίας της πανδημίας που θέσπισε η πολιτεία, ακόμα και παρανομώντας τα Θεοφάνεια του 2021, ή τις παρανομίες από κατά τόπους αρκετούς ιερείς , με τους αφορισμούς μελών της κυβέρνησης επειδή τα μέτρα της Επιστήμης που πήρε η Κυβέρνηση περιορίζουν όπως ισχυρίζονται την ελευθερία της πίστης, αλλά και με την συχνότατη άρνηση της προστασίας με τις μάσκες και τους εμβολιασμούς .
Μάλιστα ένα ποσοστό γύρω στο 11% στην χώρα μας, αρνείται ακόμα να εμβολιαστεί ξεκάθαρα για θρησκευτικούς λόγους . Δέστε και εδώ .
Οι αναγνώστες του χώρου αυτού το γνωρίζουν ήδη, άλλωστε έχουμε γράψει και επιχειρηματολογήσει αρκετά για αυτό, όχι μόνο για την πανδημία και την διασπορά του ιού μέσα από μονές και εκκλησίες, αλλά γενικά για την Επιστήμη και την σχέση με την θρησκεία.
Από την πλευρά των απολογητών όμως, έχει ξεκινήσει μια αγωνιώδης προσπάθεια να μας πείσουν ότι η σχέση αυτή είναι άριστη και μέσα στα πλαίσια αυτά, εμφανίστηκε μία παρουσίαση – video με 13 “επιστημονικές” έρευνες, που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την αγαστή αυτή σύμπνοια, και από τον αριθμό των θεάσεων (135 ημερησίως) είναι σίγουρο ότι θα κυκλοφορεί στο μέλλον ευρέως, ως σχετική και υποτιθέμενη απάντηση για το θέμα αυτό.
Διοργανωτής αυτού είναι ένα κανάλι του youtube που ονομάζεται «Ορθοδοξία», και ο βασικός ομιλητής είναι ο κύριος Δ.Γ. Θεοχάρης, καθηγητής Φυσικής σε ιδιωτικό σχολείο, με μάστερ στα Μαθηματικά και Οικονομικά, με πιστοποίηση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στο Μπράιγ, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Μενσα IQ και με πολλά άρθρα στο ενεργητικό του όπως μας τον παρουσιάζει το κανάλι αυτό και ο παρουσιαστής του καναλιού αυτού, ονόματι Κωνσταντίνος, και το οποίο μπορεί να ιδωθεί εδώ .
Είναι προφανές ότι το γεμάτο αυτό βιογραφικό προϊδεάζει θετικά κάποιον που θεωρεί ότι πράγματι μιλάμε για έναν αναγνωρισμένο επιστήμονα. Στην πράξη θα δούμε κατά πόσον ισχύει αυτό.
Πριν ακόμα ξεκινήσει η κύρια παρουσίαση και ενώ εμφανίζει κάποια σύντομα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την μιάμισης ώρας αυτή προσπάθεια για να μας προϊδεάσει για την συνέχεια, αναφέρονται τρεις χαρακτηριστικές ατάκες:
Η πρώτη του Κάκου :
Ότι τα μαθηματικά ανακαλύφθηκαν
Η δεύτερη του Γαλιλαίου :
Οι νόμοι της φύσης είναι γραμμένοι με το χέρι του Θεού, αλλά στη γλώσσα των μαθηματικών
Η τρίτη του Ντυράκ :
Ο Θεός χρησιμοποίησε όμορφα μαθηματικά για να δημιουργήσει τον Κόσμο.
Για τον Κάκου που οι αντιλήψεις του είναι κάτι μεταξύ του αγνωστικισμού και του πανθεϊσμού του Σπινόζα, δεν έχει νόημα να ειπωθεί κάτι και ούτε το αναφερόμενο είναι επιχείρημα για κάτι.
Ο Γαλιλαίος, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στην εποχή εκείνη, αν έλεγε κάτι που αρνιόταν τον θεό θα κινδύνευε το κεφάλι του, όπως και κινδύνεψε για απλούστερο θέμα, μόνο που δεν είπε ποτέ αυτή την φράση . Η διάσημη φράση από την οποία οι απολογητές εκμαιεύουν ότι θέλουν, είναι η ακόλουθη σε τρεις γλώσσες, και μπορεί να βρεθεί εύκολα:
La filosofia è scritta in questo grandissimo libro che continuamente ci sta aperto innanzi a gli occhi (io dico l’universo), ma non si può intendere se prima non s’impara a intender la lingua, e conoscer i caratteri, né quali è scritto. Egli è scritto in lingua matematica, e i caratteri son triangoli, cerchi, ed altre figure geometriche, senza i quali mezzi è impossibile a intenderne umanamente parola; senza questi è un aggirarsi vanamente per un oscuro laberinto.
–
Philosophy [Nature] is written in that great book which ever lies before our eye—I mean the universe—but we cannot understand it if we do not first learn the language and grasp the symbols in which it is written. The book is written in the language of mathematics and the symbols are triangles, circles, and other geometrical figures, without whose help it is impossible to comprehend a single word of it; without which one wanders in vain through a dark labyrinth.
–η φιλοσοφία της φύσης είναι γραμμένη σε εκείνο το μεγάλο βιβλίο που βρίσκεται συνεχώς μπροστά στα μάτια μας, το Σύμπαν. Δεν μπορούμε όμως να το κατανοήσουμε χωρίς να μάθουμε πρώτα τη γλώσσα του και να αντιληφθούμε το νόημα των συμβόλων της. Το βιβλίο είναι γραμμένο στη γλώσσα των Μαθηματικών και τα σύμβολα είναι τρίγωνα, κύκλοι και άλλες γεωμετρικές φιγούρες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων είναι αδύνατο να κατανοήσουμε μια λέξη του χωρίς αυτά είναι μια μάταια περιπλάνηση σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο.
( Galileo Galilei, Le Opere di Galileo Galilei, Edizione Nationale, 20 vols., ed. Antonio Favaro (Florence: G. Barbera, 1890 –1909; reprinted 1929 –39, 1964 – 66), vol. 4, p. 171 )
Όσο για την φράση του Ντυράκ (που σημειωτέον ήταν αγνωστικιστής) και την αναφέρει σαν δεδομένη πεποίθηση του, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος αν ακολουθήσει το link για τις πεποιθήσεις του, ότι η συγκεκριμένη φράση είναι στην ουσία της μια υπόθεση και όχι δήλωση, για να τονίσει την άγνοια μας στο θέμα που αναφέρεται.
Αυτό που καταλαβαίνομε ότι θέλει να μας πει ο παρουσιαστής από το κομμάτι αυτό που εμπεριέχει και τις δυο από τις τρεις ψευδείς αυτές θέσεις που παραπληροφορούν, είναι ότι «η Επιστήμη αναγνωρίζει τα θαύματα της Εκκλησίας». Στην πραγματικότητα αυτό είναι και όλη η συνέχεια των “ερευνών” του ομιλητή μέχρι το τέλος, στην προσπάθεια του να μας δείξει την σχέση Εκκλησίας και Επιστήμης: στο πως η Επιστήμη παραδέχεται τις ιδέες και τα θαύματα που προβάλει η Εκκλησία.
Αν από το ξεκίνημα δεν έχουμε καταλάβει, στην εισαγωγή της ομιλίας (στο 2:16) μας δείχνει ξεκάθαρα την ποιότητα της έρευνας που έχει γίνει, αναφέροντας μια δήλωση του Αϊνστάιν :
“ Science without religion is lame, religion without science is blind.”
Ο Αϊνστάιν είναι σήμερα κάτι σαν τον Αριστοτέλη κατά τον Μεσαίωνα. Υποτίθεται ότι οτιδήποτε είπε είναι η απόλυτη αυθεντία, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, χωρίς αυτό να μειώνει το τεράστιο έργο που έκανε στην Επιστήμη. Από την άλλη η συγκεκριμένη φράση δείχνει τον Αϊνστάιν σαν να είναι θρήσκος, κάτι που είναι λάθος. Η φράση αυτή λοιπόν αποκεκομμένη όπως αναφέρεται δείχνει λάθος εντυπώσεις, σαν αυτή να είναι η γνώμη του ίδιου, ενώ είναι συμπέρασμα μιας συγκεκριμένης λογικής που του αναφέρθηκε και σχολιάζει. Μια ανάλυση της φράσης αυτής θα βρείτε εδώ. Άλλωστε έχει εκφράσει την γνώμη του για την θρησκεία ως “ παιδική προκατάληψη ” και θα ήταν καλό να πάψει κάποια στιγμή αυτή η θεϊστική σπέκουλα στο όνομά του, όπως και των υπολοίπων επιστημόνων που αναφέρθηκαν ήδη, λέξεις και προτάσεις παραποιημένες που δεν ειπώθηκαν ποτέ έτσι.
Στην συνέχεια αναφέρει την προσπάθεια του θρήσκου Gödel για να αποδείξει με μαθηματικό τρόπο την ύπαρξη του θεού, εμπλέκοντας την Μεταφυσική με την θεϊστική προσέγγιση. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα θεωρήματα πληρότητας του Gödel δεν είναι καθολικά, ισχύουν μόνο για τυπικά συστήματα με επαρκή πολυπλοκότητα, έχουν δε επιπλέον μεγάλη και ενδιαφέρουσα κριτική.
Στην συνέχεια της εισαγωγής, αναφέρει τα φιλοσοφικά ρεύματα: Φυσιοκρατία, Υλισμός, Φαινομενολογία, Θετικισμός, Βιοηθική, Επιστημολογία, Αιτιοκρατία, χωρίς να έχουν λόγο στο όλο θέμα που διαπραγματεύεται και όπως το διαπραγματεύεται.
Στο τέλος της εισαγωγής μας παρουσιάζει ένα διάγραμμα Venn με τα σύνολα: Υλικός κόσμος, Μη υλικός κόσμος, Κόσμος των μαθηματικών, τα οποία εμπλέκονται μεταξύ τους ισότροπα όπως προτείνει.
Μας δείχνει τέλος τα 13 θέματα – έρευνες που θα παρουσιάσει :
Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής Αρκαδίας
Ξεκινάμε λοιπόν την παρουσίασή του, με τα δικά μου σχόλια με αγκύλες εντός του κειμένου ή στο τέλος κάθε κεφαλαίου.
Δημιουργία σύμπαντος & ζωής
Έχουμε 5 άξονες:
- Δημιουργία του Σύμπαντος εκ του Μηδενός
- Πιθανότητες Δημιουργίας Ζωής στην Γη
- Το Θαύμα της Γέννησης
- Ανθρωπιστική Αρχή (fine tuning)
- Τελειότητα του DNA
Η επιστήμη κατά τον ομιλητή μελετάει το “πως”, ενώ η θρησκεία το “ποιος” και το “γιατί”.
[Λάθος. Η Επιστήμη ερευνά τα πάντα στο επιστητό, δηλαδή ότι υπάρχει στην φύση και στον άνθρωπο που σημαίνει: φυσικά ερευνά το πως, δηλαδή και τον τρόπο, άρα και το αίτιο, δηλαδή και το γιατί.
Η θρησκεία δεν μελετάει με την έννοια της έρευνας και στην ουσία δεν είναι η θρησκεία, αλλά χιλιάδες θρησκείες με διαφορετικές απόψεις, οι οποίες γνωρίζουν όπως διατείνονται χώρια ή κάθε μια, και θέτουν δόγματα στην βάση των οποίων έχουν στηθεί θεωρητικά κατασκευάσματά, που οφείλουν να πιστεύουν οι πιστοί της κάθε εκάστης.
Δεν τίθεται λοιπόν θέμα έρευνας από αυτές. Ειδικά οι μονοθεϊστικές που μας ενδιαφέρουν “γνωρίζουν Εξ Αποκαλύψεως” ως το αίτιο τον δικό τους θεός και το μόνο που “μελετούν” είναι : να ερμηνεύουν συγκεκριμένα αρχαία κείμενα, προσπαθώντας να τα εκλογικεύσουν και να τα προσαρμόσουν στο σήμερα.
Απλά οι θρησκείες ισχυρίζονται ότι έχουν σίγουρες απαντήσεις σε μεταφυσικά ερωτήματα που διαπραγματεύονται η φιλοσοφία και η τέχνη για τα οποία η επιστήμη δεν έχει άμεσο συχνά λόγο, όπως ο σκοπός της ύπαρξης, τι υπάρχει μετά τον θάνατο κλπ.]
Ακολουθούν ατάκες πλήρους αιτιοκρατίας, τα πάντα έχουν μια αιτία.
Ταυτίζει το κβαντικό κενό με το Απόλυτο Τίποτα των Γραφών και το συμπέρασμα που βγάζει από τις δύο θεωρίες που παρουσιάζει ότι οι δυνατότητες για να γίνει κάτι χωρίς δημιουργό δεν υπάρχουν. Άρα υπάρχει δημιουργός όλων.
[Είναι προφανές ότι ξεκινώντας με δεδομένη την θεϊστική άποψη, είναι δύσκολο ο νους να σκεφτεί λογικά, γιατί ο συγκεκριμένος παρουσιαστής αν και Φυσικός, στο μυαλό του έχει τις Γραφές του χριστιανισμού σαν δεδομένες και πάνω σε αυτές προσπαθεί να προσαρμόσει την φυσική πραγματικότητα.
Η Κοσμολογία μας έδειξε ότι από τα απλούστερα άτομα του Υδρογόνου, δομούνται και κτίζονται σταδιακά λειτουργούντες αστρικοί κόσμοι με πολύπλοκα στοιχεία, δημιουργώντας το Σύμπαν χωρίς κανένα σχεδιαστή ή νου. Η Εξέλιξη μας έδειξε ξεκάθαρα, ότι η ζωή μπορεί από απλά δομικά στοιχεία να συνθέσει πολύπλοκα και ακόμα πιο περίπλοκα όντα, χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση κανενός εξωκοσμικού όντος και ακόμα περισσότερο καμίας έλλογης κατάστασης.
Η ανάγκη λοιπόν σχεδιαστή, αποδείχθηκε ότι δεν είναι απαραίτητη. Αλλά και αν υπάρχει κάτι τέτοιο, πάντα θα υπάρχει το ερώτημα ποιος σχεδίασε τον σχεδιαστή. Φυσικά ακόμα και χωρίς σχεδιασμό που ούτως ή άλλως έχει απαντηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Επιστήμη, μπορεί να βρεθεί στο μέλλον μια αιτία από την οποία ξεκίνησε η απότομη διαστολή του Σύμπαντος, αλλά κανείς δεν μας εγγυάται ότι αυτή η αιτία θα είναι ον, και μάλιστα έλλογο ον, πόσο μάλλον θεός ή κάποιος θεός με τις ιδιότητες που το έχουν δώσει οι θρησκείες, και φυσικά να επικοινωνεί μέσω θαυμάτων, οραμάτων κλπ μαζί μας και να νοιάζεται για το τι κάνουμε, με ποιον κοιμόμαστε στο κρεβάτι μας, αν κοινωνούμε, αν έχουμε πνευματικό, αν το ον αυτό το αγαπάμε και άλλα τέτοια που μας πλασάρονται,
ποιοι; εμείς στην υποψία της εσχατιάς του Σύμπαντος]
Ας έρθουμε τώρα, στο πόσο μπροστά ήταν η Εκκλησία από την Επιστήμη όπως θέλει να μας πει ο κύριος Θεοχάρης:
|
[Ελπίζω να μην γελάτε, γιατί η κατάσταση είναι μάλλον για κλάματα. Είναι προφανές ότι αυτά απευθύνονται σε ποίμνιο το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσει την Αγία Γραφή και να επαληθεύσει έστω οπτικά αν αυτά που αναφέρονται εδώ, χωρίς καν παραπομπές στα αντίστοιχα εδάφια, έχουν κάποια σχέση με την αλήθεια και γενικά ποια είναι η θέση της ίδιας της Αγίας Γραφής για όλα τα επιστημονικά θέματα.
1. Ησαΐας
Αυτό στον Ησαΐα αναφέρεται προφανώς στο Ησαΐα 40:22
21 οὐ γνώσεσθε; οὐκ ἀκούσεσθε; οὐκ ἀνηγγέλη ἐξ ἀρχῆς ὑμῖν; οὐκ ἔγνωτε τὰ θεμέλια τῆς γῆς;
22 ὁ κατέχων τὸν γῦρον τῆς γῆς, καὶ οἱ ἐνοικοῦντες ἐν αὐτῇ ὡς ἀκρίδες, ὁ στήσας ὡς καμάραν τὸν οὐρανὸν καὶ διατείνας ὡς σκηνὴν κατοικεῖν
Εδώ στο Εβραϊκό κείμενο:
כב הַיּשֵׁב֙ עַל־ח֣וּג הָאָ֔רֶץ וְיֹֽשְׁבֶ֖יהָ כַּֽחֲגָבִ֑ים הַנּוֹטֶ֚ה כַדֹּק֙
שָׁמַ֔יִם וַיִּמְתָּחֵ֥ם כָּאֹ֖הֶל לָשָֽׁבֶת :
22
It is He Who sits above the circle of the earth, and whose inhabitants are like grasshoppers, who stretches out the heaven like a curtain, and He spread them out like a tent to dwell.
Η επίμαχη λέξη είναι η « עַל־ח֣וּג » δεύτερη από δεξιά στην πάνω γραμμή, που κάποιοι απολογητές θέλουν να την αναφέρουν ως σφαίρα, αλλά σε κανένα παλαιό λεξικό δεν θα βρείτε αυτή την έννοια. Κύκλος, ορίζοντας, οτιδήποτε κυκλικό, πάντως επίπεδο. Τελευταία λοιπόν θέλουν να το μεταφράζουν ως σφαίρα. Μόνο που επειδή στο σύνολό της η Αγιά Γραφή θέλει την Γη τετράγωνη, εδώ μάλλον θέλει να αναφέρεται στο σύνολο με την έννοια του ορίζοντα. Το ερώτημα λοιπόν είναι η Επιστήμη έχει συνταχθεί με την Εκκλησία, ή οι απολογητές της μηχανεύονται τρόπους να φαίνεται ότι η Γραφή έχει σχέση με την επιστημονική αλήθεια;
Δεν σχολιάζεται όμως η προηγούμενη φράση και η συνέχεια. Δηλαδή τα θεμέλια της Γης και η κατασκευή του ουρανού ως καμάρας που κατασκηνώνει ο θεός, που και τα δύο επιπλέον ενισχύουν την επιπεδότητα.
Φυσικά δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο εδάφιο, αλλά ένα σωρό άλλα, που δείχνουν την γη επίπεδη και μάλλον τετράγωνη και φυσικά καμία σχέση με την φυσική πραγματικότητα.
Ας πούμε στην Αποκάλυψη 7: 1-8 αναφέρει τις 4 γωνίες της Γης:
Καὶ μετὰ ταῦτα εἶδον τέσσαρας ἀγγέλους ἑστῶτας ἐπὶ τὰς τέσσαρας γωνίας τῆς γῆς, κρατοῦντας τοὺς τέσσαρας ἀνέμους τῆς γῆς
Ομοίως στο 20:8 :
8 καὶ ἐξελεύσεται πλανῆσαι τὰ ἔθνη τὰ ἐν ταῖς τέσσαρσι γωνίαις τῆς γῆς
Στο Ιώβ 37:3 για τα 4 πτερύγια (άκρες) της Γης :
3 ὑποκάτω παντὸς τοῦ οὐρανοῦ ἡ ἀρχὴ αὐτοῦ, καὶ τὸ φῶς αὐτοῦ ἐπὶ πτερύγων τῆς γῆς.
Στο Ησαΐας 11:12 :
12 καὶ ἀρεῖ σημεῖον εἰς τὰ ἔθνη καὶ συνάξει τοὺς ἀπολομένους Ἰσραὴλ καὶ τοὺς διεσπαρμένους τοῦ Ἰούδα συνάξει ἐκ τῶν τεσσάρων πτερύγων τῆς γῆς.
Στο Ιζεκιήλ 7.2 :
2 καὶ σύ, υἱὲ ἀνθρώπου, εἰπόν· τάδε λέγει Κύριος τῇ γῇ τοῦ Ἰσραήλ· πέρας ἥκει, τὸ πέρας ἥκει ἐπὶ τὰς τέσσαρας πτέρυγας τῆς γῆς
Στο Δευτερονόμιο 28:64 :
64 καὶ διασπερεῖ σε Κύριος ὁ Θεός σου εἰς πάντα τὰ ἔθνη ἀπ᾿ ἄκρου τῆς γῆς ἕως ἄκρου τῆς γῆς
Στο Ησαΐα 24:16 επίσης:
16 ἀπὸ τῶν πτερύγων τῆς γῆς τέρατα ἠκούσαμεν
Στο Κατά Μάρκον 13:27
άκρα έχει και η Γη και ο Ουρανός:
27 καὶ τότε ἀποστελεῖ τοὺς ἀγγέλους αὐτοῦ καὶ ἐπισυνάξει τοὺς ἐκλεκτοὺς αὐτοῦ ἐκ τῶν τεσσάρων ἀνέμων, ἀπ’ ἄκρου τῆς γῆς ἕως τοῦ οὐρανοῦ.
Στο Κατά Ματθαίον 4:8
επίσης μας λέει ότι υπάρχει ένα ψηλό βουνό που φαίνεται όλη η (επίπεδη) Γη:
8 πάλιν παραλαμβάνει αὐτὸν ὁ διάβολος εἰς ὄρος ὑψηλὸν λίαν, καὶ δείκνυσιν αὐτῷ πάσας τὰς βασιλείας τοῦ κόσμου καὶ τὴν δόξαν αὐτῶν
Αυτά μόνο για το αν είναι είναι η Γη επίπεδη, έχουμε όμως και άλλες “επιστημονικότατες” θέσεις επίσης γεωκεντρικές, όπως: Η Γη είναι ακίνητη και o Ήλιος και η Σελήνη γυρνούν γύρω της, αλλά με εντολή του Θεού σταμάτησαν ένα μεσημέρι για μια ολόκληρη ημέρα.
Ιησ 10:12-14
12
Τότε ἐλάλησεν Ἰησοῦς πρὸς Κύριον, ᾗ ἡμέρᾳ παρέδωκεν ὁ Θεὸς τὸν Ἀμορραῖον ὑποχείριον Ἰσραήλ, ἡνίκα συνέτριψεν αὐτοὺς ἐν Γαβαὼν καὶ συνετρίβησαν ἀπὸ προσώπου υἱῶν Ἰσραήλ, καὶ εἶπεν Ἰησοῦς· στήτω ὁ ἥλιος κατὰ Γαβαὼν καὶ ἡ σελήνη κατὰ φάραγγα Αἰλών
13 καὶ ἔστη ὁ ἥλιος καὶ ἡ σελήνη ἐν στάσει , ἕως ἠμύνατο ὁ Θεὸς τοὺς ἐχθροὺς αὐτῶν. καὶ ἔστη ὁ ἥλιος κατὰ μέσον τοῦ οὐρανοῦ, οὐ προεπορεύετο εἰς δυσμὰς εἰς τέλος ἡμέρας μιᾶς.
14 καὶ οὐκ ἐγένετο ἡμέρα τοιαύτη οὐδὲ τὸ πρότερον οὐδὲ τὸ ἔσχατον, ὥστε ἐπακοῦσαι Θεὸν ἀνθρώπου, ὅτι Κύριος συνεξεπολέμησε τῷ Ἰσραήλ.
Όχι απλά ακίνητη αλλά και θεμελιωμένη, όπως και ο Ουρανός στερεωμένος πάνω σε αυτήν.
Ιώβ 38:4
4 ποῦ ἦς ἐν τῷ θεμελιοῦν με τὴν γῆν; ἀπάγγειλον δέ μοι εἰ ἐπίστῃ σύνεσιν.
Ησαΐας 48:13
13 καὶ ἡ χείρ μου ἐθεμελίωσε τὴν γῆν , καὶ ἡ δεξιά μου ἐστερέωσε τὸν οὐρανόν. καλέσω αὐτούς, καὶ στήσονται ἅμα
Παροιμίες 8:29
29 καὶ ἰσχυρὰ ἐποίει τὰ θεμέλια τῆς γῆς
Η Γη βρίσκεται πάνω από νερό και είναι θεμελιωμένη σε αυτό και το νερό αυτό έχει ψάρια.
Γεννεσις 1:6-7
ϛ’ Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτω στερέωμα ἐν μέσῳ τοῦ ὕδατος καὶ ἔστω διαχωρίζον ἀνὰ μέσον ὕδατος καὶ ὕδατος. καὶ ἐγένετο οὕτως.
ζ’ καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸ στερέωμα, καὶ διεχώρισεν ὁ Θεὸς ἀνὰ μέσον τοῦ ὕδατος, ὃ ἦν ὑποκάτω τοῦ στερεώματος, καὶ ἀνὰ μέσον τοῦ ὕδατος τοῦ ἐπάνω τοῦ στερεώματος.
θ’ Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· συναχθήτω τὸ ὕδωρ τὸ ὑποκάτω τοῦ οὐρανοῦ εἰς συναγωγὴν μίαν, καὶ ὀφθήτω ἡ ξηρά. καὶ ἐγένετο οὕτως. καὶ συνήχθη τὸ ὕδωρ τὸ ὑποκάτω τοῦ οὐρανοῦ εἰς τὰς συναγωγὰς αὐτῶν, καὶ ὤφθη ἡ ξηρά.
Έξοδος 20:4
4 οὐ ποιήσεις σεαυτῷ εἴδωλον, οὐδὲ παντὸς ὁμοίωμα, ὅσα ἐν τῷ οὐρανῷ ἄνω καὶ ὅσα ἐν τῇ γῇ κάτω καὶ ὅσα ἐν τοῖς ὕδασιν ὑποκάτω τῆς γῆς
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος το ξεκαθαρίζει
Ad populum Antiochenum σ.76
ἀλλὰ τὴν γῆν ἅπασαν ὑπεράνω τῶν ὑδάτων φερομένην καὶ μὴ καταποντιζομένην, θαύμασον τὴν δύναμιν τὴν ὑπὲρ φύσιν ταῦτα θαυματουργοῦσαν. Καὶ πόθεν τοῦτο δῆλον, ὅτι ἡ γῆ ὑπεράνω τῶν ὑδάτων φέρεται; Ὁ προφήτης τοῦτό φησιν, οὕτω λέγων· Αὐτὸς ἐπὶ θαλασσῶν ἐθεμελίωσεν αὐτὴν, καὶ ἐπὶ ποταμῶν ἡτοίμασεν αὐτήν. Καὶ πάλιν,
Τῷ θεμελιώσαντι τὴν γῆν ἐπὶ τῶν ὑδάτων , Τί λέγεις; ψηφῖδα μικρὰν ὕδωρ ἐπὶ τῶν νώτων οὐκ ἂν δυνηθείη βαστάσαι, καὶ γῆν τοσαύτην φέρει, καὶ ὄρη, καὶ βουνοὺς, καὶ πόλεις, καὶ φυτὰ, καὶ ἀνθρώπους. καὶ ἄλογα, καὶ οὐ καταποντίζεται; τί λέγω, οὐ καταποντίζεται; πῶς κάτωθεν ὁμιλοῦντος αὐτῇ τοῦ ὕδατος τοσοῦτον χρόνον οὐ διελύθη καὶ πηλὸς γέγονε τὸ πᾶν;
Είναι και οι υπόλοιποι Πατέρες της Εκκλησίας και η πλούσια Χριστιανική Γραμματεία που λοιδορεί τους επιστήμονες για την σφαιρικότητα της Γης, μια μικρή περίληψη εδώ ή εδώ,
Εν ολίγοις μόνο από αυτά τα λίγα από πληθώρα άλλων εδαφίων για άλλα θέματα, φαίνεται η σχέση της Αγίας Γραφής και της Επιστήμης και σε εξέλιξη της Εκκλησίας.
2. Ιερεμίας
“ αναφέρει ότι οι αστέρες υπερβαίνουν το δισεκατομμύριο, ενώ η Επιστήμη έλεγε ότι τα αστέρια συνολικά είναι 1100”,
Το κείμενο ήταν λίγο δύσκολο να βρεθεί αλλά βρέθηκε στο 38:35. Αναφέρει λοιπόν το κείμενο των 70ντα στο Ιερεμίας 38:35-36
35 Ἐὰν ὑψωθῇ ὁ οὐρανὸς εἰς τὸ μετέωρον, φησὶ Κύριος, καὶ ἐὰν ταπεινωθῇ τὸ ἔδαφος τῆς γῆς κάτω, καὶ ἐγὼ οὐκ ἀποδοκιμῶ τὸ γένος Ἰσραήλ, φησὶ Κύριος, περὶ πάντων, ὧν ἐποίησαν.
36 οὕτως εἶπε Κύριος ὁ δοὺς τὸν ἥλιον εἰς φῶς τῆς ἡμέρας, σελήνην καὶ ἀστέρας εἰς φῶς τῆς νυκτός, καὶ κραυγὴν ἐν θαλάσσῃ καὶ ἐβόμβησε τὰ κύματα αὐτῆς, Κύριος παντοκράτωρ ὄνομα αὐτῷ·
καμία σχέση.
Πάμε στο Μασοριτικό κείμενο στον Ιερεμία 31:
36 So said the Lord: If the heavens above will be measured and the foundations of the earth below will be fathomed,
I too will reject all the seed of Israel because of all they did, says the Lord.Ούτω λέγει Κύριος· Εάν ο ουρανός άνω δύναται να μετρηθή και τα θεμέλια της γης κάτω να εξιχνιασθώσι, τότε και εγώ θέλω απορρίψει παν το σπέρμα του Ισραήλ διά πάντα όσα έπραξαν, λέγει Κύριος. (Βάμβας)
Ας δούμε και των Ιεχωβάδων σε απλά ελληνικά:
37 Αυτό λέει ο Ιεχωβά: «“Αν οι ουρανοί μπορούσαν να μετρηθούν και τα θεμέλια της γης μπορούσαν να εξερευνηθούν, τότε μόνο θα μπορούσα να απορρίψω όλους τους απογόνους του Ισραήλ για όλα όσα έκαναν”, δηλώνει ο Ιεχωβά».
Αρχικά λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι αναφέρεται στο μασοριτικό κείμενο που διαφέρει από αυτό των εβδομήκοντα που υποτίθεται είναι και το επίσημο της Ελληνικής Εκκλησίας. Είναι η διαθήκη που έκανε ο Γιαχβέ με τους Εβραίους και τους εξηγεί ότι αυτή θα ισχύει πάντα. Δεν μιλάει λοιπόν για κανένα δισεκατομμύριο, μας λέει: αν ο ουρανός μπορεί να μετρηθεί, θεωρώντας αυτό αδύνατον.
Θα ήταν όμως χρήσιμο να μας εξηγήσουν πως βγήκε το νούμερο 1100. Επειδή αυτό δεν βγαίνει από πουθενά, φαντάζομαι ότι θα αναφέρεται στον πρώτο αστρικό κατάλογο που συντάχθηκε από τον Ίππαρχο τον 2ο αι. π.κ.ε., που περιελάμβανε 1022 ορατούς αστέρες.
Ελπίζω να είναι προφανές το άλμα λογικής που αναφέρει. Το εβραϊκό κείμενο λέει προφανώς ότι είναι δύσκολο να μετρήσεις τον ουρανό και τ’άστρα, μιλάμε για τα ορατά άστρα και ο Ίππαρχος όχι μόνο τα μέτρησε, αλλά τα καταλογράφησε με τις θέσεις τους στον Ουρανό. Όσο για τα θεμέλια της Γης που αναφέρει και δεν σχολιάζει ο παρουσιαστής, είναι “επιστημονικότατο” φυσικά να έχει η γη θεμέλια, άλλωστε στην Αγία Γραφή μιλάει πολύ συχνά ότι ο Θεός εθεμελίωσε την στατική Γη όπως είδαμε πάρα πάνω.
3. Παύλος
Πάμε στην Α’ προς Κορινθίους 15:41
41 ἄλλη δόξα ἡλίου, καὶ ἄλλη δόξα σελήνης, καὶ ἄλλη δόξα ἀστέρων· ἀστὴρ γὰρ ἀστέρος διαφέρει ἐν δόξῃ ,
Για να αιτιολογήσει ότι:
“Η επιστήμη μας αναφέρει: όλα τα αστέρια είναι ίδια, ενώ στην Γραφή διαφέρουν”.
Που και ποιος και μάλιστα σε ποια βάση;
Φαντάζομαι ότι μπορεί να έχει στο μυαλό του τον Αναξαγόρα που θεώρησε τον Ήλιο σαν πύρινο λίθο (μύδρον εἶναι διάπυρον), ή αλλού αναφέρεται ως “πυρακτωμένος ὄγκος μετάλλου” και θεωρούσε όλο το Σύμπαν φτιαγμένο από τα ίδια υλικά.
Τα δε άστρα παρόμοιο λίθοι με την Ήλιο σε πολύ μακρινή απόσταση. Ο Αναξαγόρας λοιπόν μιλούσε για την σύσταση των αστέρων.
Στην επιστολή του Παύλου όμως μιλάει για την δόξα (την αίγλη, την λαμπρότητα δηλαδή), που ήταν και είναι κάτι προφανές διαφορετικό· άλλη δόξα έχει ο Κάνωπος, ο Σείριος, ο Βέγας, ή ο Αρκτούρος και άλλη ο Πολικός ή οι Πλειάδες και θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο φυσικός κος Θεοχάρης, τι ακριβώς συγκρίνει εδώ, μολονότι είναι προφανές το τι κάνει.
4. Ιώβ α’
“ αναφέρεται ότι το φως κινείται. Ενώ η επιστήμη τότε έλεγε ότι το φως έχει σταθερή θέση, ”
Προφανώς αναφέρεται στο 38:19-20
19 ἐν ποίᾳ δὲ γῇ αὐλίζεται τὸ φῶς; σκότους δὲ ποῖος ὁ τόπος;
20 εἰ ἀγάγοις με εἰς ὅρια αὐτῶν; εἰ δὲ καὶ ἐπίστασαι τρίβους αὐτῶν;
Σε μετάφραση
19. Που είναι η οδός της κατοικίας του φωτός; και του σκότους, που είναι ο τόπος αυτού,
20. διά να συλλάβης αυτό εις το όριον αυτού και να γνωρίσης τας τρίβους της οικίας αυτού; (Σε απόδοση του Βάμβα)
Εδώ θα πάρουμε πάλι την βοήθεια των Ιεχωβάδων:
19 Προς ποια κατεύθυνση είναι η κατοικία του φωτός; Και πού είναι ο τόπος του σκοταδιού
20 για να το πας στην περιοχή του και να κατανοήσεις τους δρόμους για το σπίτι του;
Μάλιστα εδώ μας παραπέμπει στο Ησαΐα 45.7 (Εγώ κάνω το φως και δημιουργώ το σκοτάδι)
Η αναφορά λοιπόν αυτή, δεν έχει να κάνει με ταχύτητα αλλά με δημιουργία και προέλευση και θέλει πολύ πολύ φαντασία για να μιλήσει για κίνηση του φωτός, την στιγμή μάλιστα που αναφέρεται παράλληλα με τον ίδιο τρόπο για το σκοτάδι. Και εδώ δεν μας λέει επίσης με τι από την αρχαία επιστήμη το συγκρίνει.
5. Ιώβ β’
“ ο αέρας έχει βάρος ”
Ιώβ 28:25
24 αὐτὸς γὰρ τὴν ὑπ᾿ οὐρανὸν πᾶσαν ἐφορᾷ εἰδὼς τὰ ἐν τῇ γῇ πάντα, ἃ ἐποίησεν,
25 ἀνέμων σταθμὸν ὕδατος μέτρα ·
26 ὅτι ἐποίησεν οὕτως, ἰδὼν ἠρίθμησε καὶ ὁδὸν ἐν τινάγματι φωνάς
Σε μετάφραση Βάμβα:
24. Επειδή αυτός θεωρεί έως των περάτων της γης, βλέπει υποκάτω παντός του ουρανού,
25. διά να ζυγίζη το βάρος των ανέμων , και να σταθμίζη τα ύδατα με μέτρον.
26. Ότε έκαμε νόμον διά την βροχήν και οδόν διά την αστραπήν της βροντής,
Το κείμενο νομίζω είναι ξεκάθαρο. Δεν αναφέρεται γενικά στον αέρα και αν έχει βάρος ή όχι, αλλά στον άνεμο και την δύναμή του, δηλαδή σε βίαιη μετακίνηση του αέρα.
Ναι μεν ο άνεμος λόγω της βιαιότητας έχει δύναμη και “βάρος” αφού σπρώχνει ακόμα και τον άνθρωπο, αλλά θέλει πολύ ακραία ερμηνεία να πούμε ότι μιλάει για το βάρος του αέρα που ξεπερνάει για να μην πω διαστρέφει, αυτά που λέει ο συγγραφέας του Ιώβ. Από την άλλη πια είναι η επιστημονική οδός για τις βροντές και τις αστραπές;
6. Εκκλησιαστής
“ Εκκλησιαστής έλεγε ότι οι άνεμοι κτυπάνε σε κυκλώνες ”
Εκκλησιαστής 1:6
2 Ματαιότης ματαιοτήτων, εἶπεν ὁ ἐκκλησιαστής, ματαιότης ματαιοτήτων, τὰ πάντα ματαιότης.
3 τίς περισσεία τῷ ἀνθρώπῳ ἐν παντὶ μόχθῳ αὐτοῦ, ᾧ μοχθεῖ ὑπὸ τὸν ἥλιον;
4 γενεὰ πορεύεται καὶ γενεὰ ἔρχεται, καὶ ἡ γῆ εἰς τὸν αἰῶνα ἕστηκε.
5 καὶ ἀνατέλλει ὁ ἥλιος καὶ δύνει ὁ ἥλιος κ αὶ εἰς τὸν τόπον αὐτοῦ ἕλκει.
6 αὐτὸς ἀνατέλλων ἐκεῖ πορεύεται πρὸς νότον καὶ κυκλοῖ πρὸς βορρᾶν· κυκλοῖ κυκλῶν, πορεύεται τὸ πνεῦμα , καὶ ἐπὶ κύκλους αὐτοῦ ἐπιστρέφει τὸ πνεῦμα.
και σε μετάφαση Βάμβα:
3. Τις ωφέλεια εις τον άνθρωπον εκ παντός του μόχθου αυτού, τον οποίον μοχθεί υπό τον ήλιον;
4. Γενεά υπάγει, και γενεά έρχεται· η δε γη διαμένει εις τον αιώνα.
5. Και ανατέλλει ο ήλιος, και δύει ο ήλιος· και σπεύδει προς τον τόπον αυτού, όθεν ανέτειλεν.
6. Υπάγει προς τον νότον ο άνεμος, και επιστρέφει προς τον βορράν· ακαταπαύστως περιστρεφόμενος υπάγει, και επανέρχεται επί τους κύκλους αυτού, ο άνεμος.
Το κείμενο είναι ποιητικό και θέλει να μας δείξει ότι τα πάντα κινούνται σε κύκλους και για το κάθε πράγμα υπάρχει ο κατάλληλος καιρός του.
Αλλά και έτσι να είναι όπως ο ισχυρισμός, αν θέλουμε να βρούμε ψήγματα επιστημονικότητας, η περιστροφή γίνεται κινούμενη από Βορρά προς Νότον, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Οι δίνες των κυκλώνων κινούνται από Δύση προς Ανατολή στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Το κείμενο λοιπόν έχει την περιστροφή για λόγους ποιητικότητας και όχι από παρατήρηση ή σαν επιστημονικό συμπέρασμα.
Από την άλλη έχει τον Ήλιο να περιστρέφεται και κινείται γύρω από την (στατική) Γη και επανέρχεται στο ίδιο σημείο της Ανατολής. Τι επιστημονικότητα μπορεί να έχει αυτό το κείμενο;
7. Λευτικό
“ το αίμα αναφέρεται ότι είναι πηγή ζωής και θεραπείας”
Λευιτικό 17:10-12
“
10 Καὶ ἄνθρωπος ἄνθρωπος τῶν υἱῶν Ἰσραὴλ ἢ τῶν προσηλύτων τῶν προσκειμένων ἐν ὑμῖν, ὃς ἂν φάγῃ πᾶν αἷμα, καὶ ἐπιστήσω τὸ πρόσωπόν μου ἐπὶ τὴν ψυχὴν τὴν ἔσθουσαν τὸ αἷμα καὶ ἀπολῶ αὐτὴν ἐκ τοῦ λαοῦ αὐτῆς·
11 ἡ γὰρ ψυχὴ πάσης σαρκὸς αἷμα αὐτοῦ ἐστι, καὶ ἐγὼ δέδωκα αὐτὸ ὑμῖν ἐπὶ τοῦ θυσιαστηρίου ἐξιλάσκεσθαι περὶ τῶν ψυχῶν ὑμῶν· τὸ γὰρ αἷμα αὐτοῦ ἀντὶ ψυχῆς ἐξιλάσεται.
12 διὰ τοῦτο εἴρηκα τοῖς υἱοῖς Ἰσραήλ· πᾶσα ψυχὴ ἐξ ὑμῶν οὐ φάγεται αἷμα, καὶ ὁ προσήλυτος ὁ προσκείμενος ἐν ὑμῖν οὐ φάγεται αἷμα. ”
Σε μετάφραση
10. Και όστις άνθρωπος εκ του οίκου Ισραήλ ή εκ των ξένων των παροικούντων μεταξύ σας φάγη οιονδήποτε αίμα, θέλω στήσει το πρόσωπόν μου εναντίον εκείνης της ψυχής ήτις τρώγει το αίμα, και θέλω εξολοθρεύσει αυτήν εκ μέσου του λαού αυτής·
11. διότι η ζωή της σαρκός είναι εν τω αίματι και εγώ έδωκα αυτό εις εσάς, διά να κάμνητε εξιλέωσιν υπέρ των ψυχών σας επί του θυσιαστηρίου· διότι το αίμα τούτο κάμνει εξιλασμόν υπέρ της ψυχής.
Αυτό είναι το κείμενο που προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί δεν πρέπει να τρώνε τίποτα ωμό με αίμα. Το αίμα είναι η ψυχή της σάρκας.
Η αφαίμαξη δεν ήταν η πλήρης αφαίρεση του αίματος, αλλά μικρών ποσοτήτων από συγκεκριμένα τμήματα και αυτό προήλθε από την Ινδία και την Αγιουβέρδα. Συνήθως γινόταν με βδέλλες και είναι μια πρακτική που υπήρχε στο Ταλμούδ, αναφέρεται μόνο μία φορά στην Παλαιά Διαθήκη, και θα πρέπει να ήταν μια πρακτική που χρησιμοποιείτο από τους Εβραίους. Δεν φαίνεται ότι το ένα αντιβαίνει ευθέως στο άλλο, βέβαια στο συγκεκριμένο μπορεί να κάνω και λάθος. Αλλά είναι το μοναδικό από τα 7 αυτά σημεία για το οποίο έχω κάποια αμφιβολία, όχι ότι έχει να κάνει με ιδιαίτερη επιστημοσύνη της Βίβλου, αφού στο σύνολό της θα έλεγα συμβαίνει το αντίθετο.
Ακόμα όμως και να υποθέσουμε ότι σε 1-2 σημεία με κάποιες ερμηνείες έχει η Βίβλος κάποια ψήγματα που δείχνουν να ταυτίζεται με την Επιστήμη μετά από 26 αιώνες, τι συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν;
Τι συμβαίνει με τους πρώτους στοίχους της Γένεσης; Πως τα φυτά δημιουργήθηκαν για παράδειγμα πριν την δημιουργία του Ήλιου; Βέβαια για κάθε ένα από αυτά οι απολογητές έχουν μια ευφάνταστη απάντηση. Μια απάντηση όμως που θα στηρίζεται σε μία επίσης ευφάνταστη ερμηνεία κατά το τι θα ήθελαν να γράφει ή Γραφή και όχι στο κείμενο και ό,τι αυτό αναφέρει.
Όλα τα θέματα της επίπεδης Γης αν ψάξετε στις απολογίες τους, θεωρούνται ερμηνευτικά ενώ εδώ τα υποτιθέμενα θετικά για την επιστημονικότητά τους, τα λαμβάνουν σχεδόν κατά γράμμα ή τα ερμηνεύουν και αυτά. Εν ολίγοις, ό,τι τους συμφέρει.]
Από την Γένεση ξέρουμε ότι “εγένετο φως” και έτσι δημιουργήθηκε ο κόσμος. Αυτό αποτυπώνεται από τις εξισώσεις του Maxwell. Γνωρίζουμε τι έγινε από το 10 -34 sec και μετά που έχουμε την διαστολή του Σύμπαντος. Όταν έγινε αυτό υπήρχαν τεράστιες θερμοκρασίες. Η πλέον δημοφιλής θεωρία είναι του Bing Bang και αναλύεται σε αυτή την σελίδα www.physics4u.gr/faq/bingbang.html που παρουσιάζει σε διαφάνεια [ σελίδα όμως που δεν υφίσταται ].
[Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης είναι η πλέον δημοφιλής που εξηγεί την διαστολή του Σύμπαντος, αλλά δεν παύει να είναι μια θεωρία που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί και επιπλέον έχει πολλά προβλήματα που αν και προστίθενται συνέχεια, νέες θεωρίες για να τα εξηγήσουν (όπως η σκοτεινή ύλη) φαίνονται αξεπέραστα.
Για τα προβλήματα της θεωρίας αυτής και την ανάγκη ύπαρξης καλύτερης θα δείτε εδώ από τον ίδιο χώρο που μας παρέπεμψε ή και εδώ .
Βέβαια οι απολογητές έχουν για όλα, και πάντα θα έχουν μια νέα απάντηση, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν ποια θεωρία είναι αυτή που ταιριάζει με τις Γραφές, γιατί τελικά για όλες έχουν κάποια “έξυπνη” απάντηση. Όλα στο Σύμπαν ξεκίνησαν από το τίποτα εξαιτίας του Γιαχβέ όπως μας βομβάρδιζαν τόσους αιώνες ή το Σύμπαν είναι αιώνιο, τώρα που βγαίνουν νέες θεωρίες; Η λογική του “ολίγον έγκυος” δεν μπορεί να ισχύει παντού].
Έχουμε λοιπόν τους δύο θερμοδυναμικούς νόμους που ισχύουν από την αρχή του Σύμπαντος μέχρι σήμερα.
- Η Αρχή της διατήρησης της Ενέργειας – ότι η ενέργεια δεν χάνεται μεταλλάσσεται.
- Ο νόμος της Εντροπίας – ότι ο κόσμος από την τάξη τείνει στην αταξία.
Ο πρώτος που απέδειξε την σφαιρικότητα της Γης ήταν ο Ερατοσθένης που το έδειξε πολύ αργότερα από την Αγία Γραφή.
[ Εδώ σταματάμε και γελάμε. Είδαμε πριν το κείμενο του Ησαΐα και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με σφαίρα. Όχι μόνο δεν αναφέρεται πουθενά η σφαιρικότητα, αλλά κατά την Αγία Γραφή η Γη είναι σταθερή και θεμελιωμένη και έχει και γωνίες, περιβάλλεται – καλύπτετ αι πάνω από αυτήν, από τους 7 ουρανούς που αναφέρονται στην Κυριακή Προσευχή “ ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς ” αλλά και δύο φορές στο Σύμβολο της Πίστεως “κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν” και “Καὶ ἀνελθόντα εἰς τοὺς οὐρανοὺς καὶ καθεζόμενον ἐκ δεξιῶν τοῦ Πατρός” και μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι έλεγαν ότι η Γη και όλο το Σύμπαν είναι ηλικίας 5.500 ετών και στο Βυζάντιο και ακόμα σε πολλές μονές σήμερα,
αλλά και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (σε αποθηκευμένο link) μετράνε με αυτή την λογική, Από Κτίσεως Κόσμου.
Τέλος ο Ερατοσθένης μπορεί να ήταν ο πρώτος που μέτρησε με ακρίβεια την περιφέρεια της Γης και εμμέσως την σφαιρικότητα, αλλά η σφαιρικότητα ήταν ήδη γνωστή.
Δεν χρειαζόταν ειδική απόδειξη, ήταν προφανής από πολλά στοιχεία και οι επιστήμονες το γνώριζαν. Μπορεί να συναχθεί από τα αναφερόμενα του Αναξαγόρα πάλι, αλλά αναφέρεται πριν από αυτόν, από τους Πυθαγόρα, Παρμενίδη, Φιλόλαο, την σχολή του Πλάτωνα και φυσικά τον Αριστοτέλη, αλλά με λίγη ερμηνεία ίσως λιγότερη από αυτές των χριστιανών απολογητών, μπορεί να συναχθεί ακόμα και από τα ορφικά ]
Γιατί όλα συντείνουν στην ύπαρξη Δημιουργού;
Τον 20ο αι., αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα η έννοια της ανθρωποκεντρικής αρχής,
Ακολουθεί μια διαφάνεια με το “Καλά Ρυθμισμένο Σύμπαν”
Νόμοι Σύμπαντος
Φυσικές Σταθερές
Αρχικές Συνθήκες.
Το Σύμπαν μας λέει ότι είναι καλά ρυθμισμένο ώστε να υπάρχει ζωή.
Μερικές μεταβλητές είναι :
- Η Κοσμολογική Σταθερά λ του Αϊνστάιν.
- η παράμετρος Q
- η Βαρύτητα,
- η απόσταση από τον Ήλιο
- Ηλεκτρομαγνητική δύναμη
Ειδικά για την Απόσταση από τον Ήλιο παρουσιάζει:
Απόσταση που ευνοεί τον σταθερό κύκλο του νερού Συγκεκριμένη περιστροφή που δεν έχουμε πολύ ζεστές μέρες και πολύ κρύες νύκτες. Ηλικία του Σύμπαντος Αν ήταν μικρότερη δεν θα υπήρχαν αστέρες, αν ήταν μεγαλύτερη οι αστέρες θα είχαν σβήσει [?]. Πάχος του Φλοιού: παχύτερος θα μείωνε τις ποσότητα του οξυγόνου, λεπτότερη θα δημιουργούσε ηφαίστεια & σεισμούς. Η Ατμοσφαίρα αν η βαρύτητα ήταν μεγαλύτερη θα είχε πολύ μεθάνιο, ασθενέστερη δεν θα είχαμε νερό. Η βαρυτική σταθερά του Νεύτωνα που κρατάει την βαρύτητα, αν ήταν μικρή δεν θα σχηματιζόντουσαν πλανήτες, αν ήταν μεγάλη τα άστρα θα καίγονταν γρήγορα. Η ηλεκτρομαγνητική δύναμη αν ήταν μικρότερη τα ηλεκτρόνια θα περιστρέφονταν μακριά από τον πυρήνα και το άτομα θα εξαφανιζόταν. Αν ήταν μεγαλύτερη θα άλλαζε δραματική η θερμοκρασία στα αστέρια. Η δύναμη που κρατάει σε συνοχή τα νετρόνια και πρωτόνια στον πυρήνα του ατόμου, αν ήταν χαμηλότερη δεν θα είχαμε σταθερά άτομα, αν ήταν ψηλότερη δεν θα είχαμε άτομα, εκτός από τα άτομα υδρογόνου, δεν θα υπήρχαν αστέρια. |
Ακολουθεί παρουσίαση προσομοίωσης: αν άλλαζε η μάζα του Ήλιου τότε η Γη δεν θα υπήρχε.
Όλες αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρχει ζωή. Αναρωτιέται πως συνέβησαν όλα αυτά όμως; από αναγκαιότητα, από τυχαιότητα ή από έναν Δημιουργό, και όπως είπε ο Αϊνστάιν “δεν μπορούμε να έχουμε νόμους χωρίς νομοθέτη”.
[Άλλο ένα χόαξ για τον Αινστάιν, κάτι δηλαδή που είναι ψευδές .
Είναι κάτι που το συνηθίσαμε πλέον.
Η ταυτολογία αυτή σύμφωνα με την οποία υπάρχουν κάποιες σταθερές σαν ρυθμιστές που εν είδη κουμπιών κάποιο ον, φυσικά θεϊκό, τις ρύθμισε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει σε μια μικρή γειτονιά ενός γαλαξία από τα 2 τρισεκατομμύρια γαλαξιών που υπάρχουν να δημιουργηθεί η ζωή, είναι φυσικά αστείο. Είναι πράγματι δύσκολο να ξεφύγει ένας πιστός από την ανθρωποκεντρική και γεωκεντρική αντίληψη του κόσμου που έχει η Αγία Γραφή και η λογική αυτή ορίζει αυτό που λέγεται Ανθρωπική Αρχή.
Πράγματι υπάρχουν σταθερές που ισχύουν, αλλά δεν είναι ρυθμισμένες, ούτε υπάρχει μέθοδος ρύθμισής τους πέρα από προσομοιώσεις που κάνουμε σε υπολογιστές.
Είναι “ σημεία” ισορροπίας του Σύμπαντος και μέσα σε αυτές τις διαδικασίες δημιουργήθηκε η ζωή όπως την γνωρίζουμε και με τις ίδιες διαδικασίες θα μπορούσε να δημιουργηθεί παρόμοιο είδος ζωής και σε άλλους πλανήτες, που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά με την Γη, και αυτούς ψάχνουμε και είναι πλέον πολλοί υποψήφιοι.
Κάποιες σταθερές είναι μάλλον απόλυτες. Δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν. Θα μπορούσαν όμως κάποιες από αυτές να ήταν διαφορετικές και να είχαμε ένα άλλο διαφορετικό σύμπαν και ίσως άλλες μορφές ζωής ή και μορφές ζωής που δεν θα στηρίζονται στον άνθρακα.
Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτό δεν είναι απόδειξη ύπαρξης έλλογου ρυθμιστή.
Το θέμα της ύπαρξης συγκεκριμένων σταθερών μάλλον είναι αρνητικό ως προς τον θεϊσμό, έτσι όπως αυτός παρουσιάζεται: αν υπάρχει θεός και αν αυτός είναι κατασκευαστής του κόσμου και φυσικά αν είναι παντοδύναμος, γιατί να του χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις και συγκεκριμένες σταθερές, κάποιες από τις οποίες θα ήταν αδύνατον να αλλάξει;
Αν ναι τότε υπόκειται και αυτός σε κάποιους νόμους, που δεν μπορεί να ξεπεράσει.]
Πάμε τώρα στην Εξέλιξη
Η Θεωρία της Εξέλιξης του Ανθρώπου και 5 λόγοι για τους οποίους μας αναφέρει ότι δεν ισχύει και μας δείχνει και τα σχετικά links:
|
[Η αλήθεια είναι ότι το αναφερόμενο άρθρο του Behe για το βακτηριακό μαστίγιο δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Για την εξήγηση της πολυπλοκότητας υπάρχουν πάρα πολλές απαντήσεις, ειδικά για το βακτηριακό μαστίγιο, μία ενδεικτική και μάλιστα από θεΐστρια είναι εδώ . Ένα άλλο άρθρο απάντησης είναι του K. Miller και μια συνοπτική παρουσίαση των προβλημάτων του Ευφυούς Σχεδιασμού που προβάλει και το video που βλέπουμε από τον Ker Than ,
Από την άλλη η εξαφάνιση ειδών που αναφέρει, αν υπάρχει σχεδιαστής όπως θέλει ο εισηγητής, δείχνει κακό σχεδιασμό, άρα πάει και το “Παντογνώστης”.
Αυτό όμως που αξίζει να ακολουθήσετε για να δείτε το είδος της προπαγάνδας που παίζεται εδώ, είναι η περίφημη ανατροπή για την μελέτη των ατόλων από τον Δαρβίνο.
Ενώ το ανυπόγραφο άρθρο στο iefimerida έχει τον εντυπωσιακό αλλά ψευδή τίτλο “Επιστήμονες καταρρίπτουν την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου”, το κείμενο δεν μιλάει για την Εξέλιξη, αλλά για μια συγκεκριμένη υπόθεση του Δαρβίνου για την προέλευση των ατόλων, σε μια εποχή που αγνοούσε την επίδραση των παγετώνων και της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας].
Άρα, συνεχίζει, η θεωρία του Δαρβίνου δεν είναι κοινά αποδεκτή από τον επιστημονικό κόσμο και συνεπώς ο άνθρωπος δεν προήλθε από τον πίθηκο [!]
Ένα επιχείρημα που θεωρεί ατράνταχτο είναι και το πρώτο που αναφέρει, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς δημιουργό.
Για να υπάρξει η ζωή πρέπει να υπάρχουν πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα, λιπίδια, υδατάνθρακες ταυτόχρονα όπως υπάρχουν σε μια μικρή μονάδα ζωής όπως είναι το κύταρο. Έστω ότι έχουμε μια πρωτεΐνη με 100 αμινοξέα, υπολογίζοντας την ζωή της Γης (31536000*4500000000=141912000000000000 sec) σε δευτερόλεπτα και τους συνδιασμού αμινοξέων για να βγει αυτή η πρωτεΐνη,
[( το σωστό είναι 4543000000 = 1,43268048×10 17 )
έχει ενδιαφέρον γιατί θέλει πρωτεΐνη με 100 αμινοξέα την στιγμή που ναι μεν ο άνθρωπος έχει πολύ πιο σύνθετες, (300 αμινοξέα) αλλά μια πρωτεΐνη μπορεί να υπάρξει και με λίγα, λιγότερα από 20. Αλλά ο συνδυασμός όλων των αμινοξέων σε τι αποσκοπεί; δεν κάνει δοκιμές η κάθε πρωτεΐνη στο πως θα δομηθεί για να δει τι της ταιριάζει σαν σύνολο και να γίνει ξαφνικά πολύπλοκη, αυτό από μόνο του είναι χαζό σαν επιχείρημα για τις μορφές ζωής,
οι μορφές της ζωής δεν δομούνται ξαφνικά πολύπλοκες, αλλά δομούνται απλές που εξελίσσονται. Θα το δούμε και στην συνέχεια.]
Μεταφέρει το ίδιο επιχείρημα στα ένζυμα. Υπάρχουν 2 χιλιάδες ένζυμα που χρειάζονται για την ζωή. Ο συνδυασμός τους είναι 10 40000
Μας δείχνει τους Sir Fredd Hoyle & Chandra Wickramasinghe [αστρονόμοι που πρότειναν την θεωρία της πανσπερμίας]
Ακολούθως μας δείχνει video με τον Paul Nelson Philosopher of Biology Biola University & Timothy Standish Biology Geoscience Research Institute [ενδεικτική δημοσίευση εδώ ]
& Ann Gauger Developmental Biologist – Biologic Institute )
[Όλοι αυτοί και άλλοι 700 επιστήμονες, προωθούνται από το Discovery Institute σαν δείγματα ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Εξέλιξη, περισσότερα εδώ ].
Βρισκόμαστε στο 22:21
Ακόμα και το θαύμα της γέννησης δεν μπορεί να εξηγηθεί και ακολουθεί η παρακάτω διαφάνεια:
“ Ακούγεται περίεργο, αλλά από ανοσολογικής απόψεως ο οργανισμός μιας υποψήφιας μητέρας δεν θα έπρεπε όχι μόνο να προσφέρει φιλοξενία στο νεαρό έμβρυο αλλά και να το αποβάλλει ως ξένο σώμα! Η ιδέα αυτή πρωτοδιατυπώθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα από τον Βρετανό ανοσολόγο Peter Medawar, ο οποίος θεώρησε ότι το έμβρυο είναι αντίστοιχο με ένα μεταμοσχευμένο όργανο και κατά συνέπεια το σώμα της μητέρας θα έπρεπε να αντιδρά σε αυτό.”
Παρουσιάζει το link:
babies are born ready to read by Brian Thomas PH.D.
Δεν έχει βρεθεί μας λέει ικανοποιητική απάντηση.
Ο γενετιστής Francis Collins στο η Γλώσσα του Θεού αναφέρει ότι “Ο θεός της βίβλου είναι και ο θεός του γονιδιώματος ο θεός μπορεί να βρεθεί τόσο σε ένα ναό όσο και σε ένα εργαστήριο”.
Ακολουθεί μια φωτογραφία του ζωικού κυττάρου όπως είναι στην πραγματικότητα.
[Εδώ τέλειωσε η ιστορία με την Εξέλιξη.
Δυστυχώς για τον κο Θεοχάρη, ο Δαρβίνος είχε δίκιο. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή άλλη επιστημονική θεωρία που να εξηγεί την διαδρομή των ειδών καλύτερα από την Εξέλιξη. Οι ελάχιστοι επιστήμονες που αναφέρονται είναι μια τραγική μειοψηφία και όλοι κινούνται από θρησκευτικά κίνητρα για να σώσουν την αίγλη της Βίβλου και δεν έχουν άλλη επιστημονική αντιπρόταση.
Τέλος θέλω να προσθέσω ότι η συνεχείς παρουσίαση πολλών επιστημόνων ως θεϊστών για να πείσουν στο ότι η επιστήμη τα πάει καλά με την θρησκεία, είναι ψευδής. Στην εξέλιξη του χρόνου στην σύγχρονη εποχή όλο και λιγότεροι επιστήμονες πιστεύουν στον θεό ]
Εξηγεί τον Μέγα Βασίλειο (Εξαήμερος) στο ότι ο θεός είναι άχρονος και εκτός χρόνου, Πρώτα ο θεός φτιάχνοντας τον χρόνο έβαλε μέσα τα δημιουργήματά του. Αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά [για να δούμε]
Αναφέρει σε διαφάνεια το Χρονικό του Χρόνου του Στήβεν Χόκινγκ [ενός ως γνωστόν άθεου επιστήμονα] για το βέλος του χρόνου που διαιρείται στο θερμοδυναμικό βέλος: είναι η κατεύθυνση του χρόνου στην οποία μεγαλώνει η αταξία (ή, εντροπία) ενός κλειστού συστήματος σωματιδίων (π.χ. των μορίων ενός ιδανικού αερίου μέσα σε ένα θερμικά μονωμένο δοχείο), σύμφωνα με τον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής. Το Ψυχολογικό βέλος: Είναι η κατεύθυνση στην οποία αισθανόμαστε ότι ο χρόνος περνά, έτσι ώστε να θυμόμαστε το παρελθόν αλλά όχι το μέλλον. Το κοσμολογικό βέλος: είναι η χρονική κατεύθυνση κατά την οποία το σύμπαν διαστέλλεται, όπως τουλάχιστον τούτη τη στιγμή συμβαίνει. |
Ο θεός ήταν εκτός τόπου και χρόνου και μετά το Bing Bang ξεκίνησαν και τα δύο.
Αναφέρει κάποιες κοινοτυπίες για το θέμα της ευθύγραμμης ή καμπύλης πορείας για να το δέσει με τον χρόνο,
στο πως πάμε από ένα σημείο στο άλλο.
Αφού τη ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή τότε αν αλλάξει η απόσταση αλλάζει ο χρόνος και όχι η ταχύτητα.
Όταν ένα διαστημόπλοιο κινείται με την ταχύτητα του φωτός τότε ο χρόνος κυλάει αργά σε σχέση με εμάς.
Οι δυνατότητές μας είναι μικρές για να αντιληφθούμε την πραγματικότητα, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά.
Θεωρίες χορδών και παράδειγμα για το πως βλέπει κάποιος τις περισσότερες διαστάσεις που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε κάτι που συμβαίνει σε άλλη διάσταση, άρα είμαστε περιορισμένοι.
[Οι θεωρίες αυτές είναι πάρα πολύ ωραίες, αλλά είτε ισχύουν είτε όχι, δεν αποδεικνύουν τίποτα. Πράγματι οι δυνατότητες όρασης και ακοής του ανθρώπου είναι περιορισμένες τόσο στο φάσμα των ακτινοβολιών όσο και στο ακουστικό. Αλλά αυτό πλέον δεν είναι πρόβλημα. Έχουμε κατασκευάσει αισθητήρες και συσκευές που τόσο το ηλεκτρομαγνητικό όσο και το ακουστικό φάσμα, μπορούν να παρατηρηθούν στο σύνολό τους.
Το θέμα του χρόνου επίσης είναι ενδιαφέρον, αλλά έχει φιλοσοφική διάσταση. Αν υπάρχουν άλλες διαστάσεις και Αν υπάρχουν εκεί άλλα όντα που μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα κατανόησης των όντων που αναγνωρίζουν τέσσερεις διαστάσεις, είναι και αυτό φιλοσοφικό.
Πράγματι αν υπάρχουν όντα τέτοια που ζουν και καταλαβαίνουν πέντε διαστάσεις, θα είναι δύσκολο να το γνωρίσουμε, αλλά και αυτό θα έχει το ίδιο πρόβλημα με τα όντα που καταλαβαίνουν έξη διαστάσεις κ.ο.κ. και φυσικά όλα αυτά υπόκεινται πάντα στο ερώτημα, ποιος τα κατασκεύασε, χωρίς να αγνοήσουμε την αδυναμία επικοινωνίας από και προς αυτά. Θα υπήρχαν όμως κάποιες ενδείξεις της παρουσίας τους. Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτά σαν επιχειρήματα είναι απλώς για να γεμίζουν σελίδες και εικόνες χωρίς νόημα. Η ύπαρξη περισσότερων διαστάσεων δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη όντων σε αυτές, πόσο μάλλον θεού ή θεών.]
Χρυσή τομή και φράκταλς
Ξεκινάει να μας πει: ό,τι βλέπουμε δεν είναι τυχαίο.
Παρουσιάζει ακολούθως την χρυσή αναλογία και την ακολουθία Fibonacci που κάποιος την ανέφερε και σαν θεϊκή αναλογία.
Αναφορά τι είναι, και ότι είναι πολύ συνηθισμένη στην φύση.
Τα φυτά δεν ξέρουν μαθηματικά, αλλά έχουν την τέλεια γωνία για να βλέπουν σωστά τον Ήλιο κλπ.
Το συμπέρασμα :
Υπάρχει μια τεράστια αρμονία στην Φύση τόσο στα φυτά όσο και στα ζώα.
Όπως είπε και ο Gottfried Libniz “When God works miracles, he does not do it in order to supply the wants of nature, but those of grace. Whoever thinks otherwise, must needs have a very mean notion of the wisdom and power of God”
“ Όταν ο Θεός θαυματουργεί, δεν το κάνει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της φύσης, αλλά αυτές της χάρης”.
Ξεκινάει η ίδια ιστορία για τα Φράκταλς· Γεωμετρικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται.
Φωτογραφία από την Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους η γνωστή με την εικόνα της Παναγίας με τις μέλισσες και τις κερήθρες που δεν καλύπτεται η εικόνα [ άσχετο αλλά ο πιστός θα αναρωτηθεί, αυτό δεν είναι θαύμα;] για να μιλήσει για τα εξάγωνα των κηρήθρων.
Michio Kaku είπε: τα μαθηματικά ανακαλύφθηκαν “Maths is discovered. To be invented requires an inventor, but math exist outside of humanity”
Ο Γαλιλαίος είπε ότι οι νόμοι της φύσης είναι γραμμένοι με το χέρι του θεού αλλά στην γλώσσα των μαθηματικών.
Ο Paul Dirac “God used beautiful mathematics in creating the world”. Ο θεός χρησιμοποίησε όμορφα μαθηματικά για να δημιουργήσει τον κόσμο.
[Αυτά τα είδαμε ήδη στην εισαγωγή. Ο Γαλιλαίος μιλάει για την φύση όχι για τον θεό και ο Ντιράκ κάνει υπόθεση]
Καλεί να δούμε ένα video του Roger Penrose – is Mathematics invented or Discovered.
Πιστεύετε ότι όλη αυτή η τάξη και αρμονία είναι τυχαία; μας ρωτάει, αυτός δεν το πιστεύει, είναι λέει σαν να πηγαίνεις στο δάσος και να βρεις ένα κινητό που φτιάχθηκε μόνο του η να πατάει τυχαία πλήκτρα στην γραφομηχανή και να γραφτεί η Οδύσσεια, ή να πετάει τυχαία μπογίες και να φτιαχθεί η Γκουέρνικα.
Άρα αφού όλα αυτά θέλουν ένα δημιουργό για να γίνουν, και όλη αυτή η ομορφιά στην Φύση θέλει ένα δημιουργό για να την φτιάξει, υπάρχει δημιουργός.
Σχόλια
[Η χρυσή τομή και η ακολουθία Fibonacci θα μπορούσαν να είναι συνέχεια των σταθερών του Σύμπαντος.
Το ότι στην Φύση επικρατούν κάποια σύμβολα (και σταθερές όπως είδαμε) δεν βοηθούν σε τίποτα την θεωρία της ύπαρξης του θεού. Η “ομορφιά” της φύσης και η θεωρούμενη αρμονία (οι σεισμοί τα ηφαίστεια στην Γη και οι κοσμικές καταστροφές που συμβαίνουν συχνά δεν συνάδουν με την αρμονία που μας λένε), δεν αποδεικνύουν καμιά σχέση της Εκκλησίας με την Επιστήμη, δεν αποδεικνύουν επίσης την ύπαρξη θεού, γιατί εκεί αποσκοπεί.
Το όμορφο είναι ανθρώπινη κατανόηση και συνήθεια που καταντάει ανάγκη. Αν το περιβάλλον και τα μοτίβα της φύσης ήταν διαφορετικά, πάλι όμορφα θα μας φαινόντουσαν, αφού η αισθητική έχει σχέση με την συνήθεια.
Δεν είναι η φύση λοιπόν όμορφη. Είμαστε εμείς που ζούμε σε αυτήν, ευγνώμονες για την ύπαρξή της/μας, που την βλέπουμε όμορφη. Φαντάζομαι οι μύγες που την βλέπουν διαφορετικά σαν μωσαϊκό, πάλι όμορφη θα την θεωρούσαν αν μπορούσαν να το εκφράσουν.
Το θέμα τώρα το άσχετο που μπαίνει εμβόλιμα, το επιχείρημα εκ της απιθανότητας (μάλλον θα ξεχάστηκε στην Εξέλιξη και το θυμήθηκε καθυστερημένα), είναι η λογική ότι χρειάζεται κάτι απίθανα μεγάλο και έξυπνο για να κατασκευαστεί κάτι υποδεέστερο και αναφέρομαι στο κινητό που βρίσκει κάποιος στο δάσος φτιαγμένο μόνο του, για τα τυχαία πλήκτρα που γράφουν την Οδύσσεια κλπ. Αυτά είναι συνηθισμένα επιχειρήματα των θεϊστών για να πλήξουν την Εξέλιξη και έπρεπε να είχε μπει κάπου εκεί κοντά στο βακτηριακό μαστίγιο. Είναι η λογική που έπληξε καίρια η Φυσική Επιλογή.
Εδώ θα κάνω μία παρέκβαση από τον χώρο της πληροφορικής
Όσοι γνωρίζουν την πληροφορική και ζήσανε την περίοδο πριν την εμφάνιση του γνωστού PC, για να φτιάξει ένας προγραμματιστής ένα πρόγραμμα, έπρεπε να γνωρίσει την “γλώσσα μηχανής” του συγκεκριμένου και μόνο επεξεργαστή που είχε ο υπολογιστής του. Έπρεπε για παράδειγμα να του δώσει εντολή με δεκαεξαδικό συχνά τρόπο, να τραβήξει μία γραμμή σε συγκεκριμένες συντεταγμένες που θα οριζόντουσαν, να φτιάξει μία φόρμα τελικά για να εισάγει κάποια στοιχεία, μετά άλλο πρόγραμμα να κάνει την εκτέλεση της πράξης και μετά άλλο για να παρουσιάσει το αποτέλεσμα πάλι με τον ίδιο τρόπο στην οθόνη. Μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Αργότερα δημιουργήθηκε η Assembly που ήταν κοινή γλώσσα προγραμματισμού για μια γενιά ή κατηγορία επεξεργαστών, και αργότερα εμφανίστηκαν οι νεώτερες γλώσσες προγραμματισμού, που ήταν πιο κοντά στην ανθρώπινη γλώσσα και κατανόηση για να κάνεις το ίδιο, πιο εύκολα και δούλευαν επί πλέον σε όλους τους επεξεργαστές. Με την εξέλιξη της πληροφορικής, εμφανίστηκαν οι “ βιβλιοθήκες ”. Δηλαδή κάποιος έκανε ένα κομμάτι ενός προγράμματος που κάνει αυτήν την απλή δουλειά που αναφέραμε, την σχεδίαση μια φόρμας στην οθόνη και επειδή το θεώρησε χρήσιμο και για άλλους ή και για τον ίδιο στο μέλλον, το έβαλε σε μία “βιβλιοθήκη” τέτοιων ας πούμε προγραμμάτων, ώστε ο κάθε ένας που στο δικό του πρόγραμμα έπρεπε να κάνει το ίδιο, δηλαδή για παράδειγμα την σχεδίαση μιας φόρμας, να το βρει και καλώντας το, να το χρησιμοποιήσει έτοιμο και να μην χρειαστεί να το ξαναγράψει. Οι βιβλιοθήκες σταδιακά επεκτάθηκαν και έκαναν πλέον όλο και πιο πολύπλοκο έργο. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα κανένας να μην γράφει ένα πρόγραμμα από την αρχή, αλλά να χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις έτοιμες βιβλιοθήκες για τα επιμέρους τμήματα του προγράμματός του και αυτό πολύ εύκολα και γρήγορα, με εκπληκτικές πλέον δυνατότητες και αποτελέσματα, που ένας προγραμματιστής του 1980, θα ήταν αδύνατο να κάνει. Αν ένας προγραμματιστής εκείνης της εποχής έβλεπε ένα σημερινό πρόγραμμα που κάνει την ίδια έστω αλλά και καλύτερη δουλειά με το δικό του, θα τρελαινόταν από την πολυπλοκότητά του και σίγουρα εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να το καταφέρει με αυτόν τον τρόπο και τόσο εύκολα. |
Αυτό είναι η Εξέλιξη. Πως έγινε αυτό; Δεν άλλαξε δραματικά η ανθρώπινη ευφυΐα, απλά το έδαφος έγινε γόνιμο από τις προηγούμενες προσπάθειες, πολλές σίγουρα αποτυχημένες, αλλά στηριζόμαστε πάντα στις πετυχημένες και κτίζουμε πάνω σε αυτές.
Βέβαια στο παράδειγμα αυτό, βοήθησε η λογική μας, αλλά για την Φύση δεν χρειάζεται λογική, αφού έχει άπειρο (σχετικά) χρόνο για να έχει δισεκατομμύρια αποτυχίες. Το πολύπλοκο στην φύση δεν γίνεται λοιπόν τυχαία ή ξαφνικά, αλλά αργά, στηριζόμενο πάντα στα προηγούμενα απλά και στοιχειώδη και με εκατομμύρια αποτυχίες. Οι λίγες όμως επιτυχίες, είναι αυτές που κτίζουν σταδιακά την πολυπλοκότητα και κάνουν αποτελέσματα που από την αρχή φαινόντουσαν αδύνατα. Πηγαίνοντας όμως στο τέλος της Εξέλιξης και μην γνωρίζοντας την διαδικασία του κτισίματος που έγινε, είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσουμε την χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που χρειάστηκε και τα αμέτρητα στάδια που πέρασαν, βλέποντας κάτι που το θεωρούμε τέλεια πολύπλοκο και αδύνατον να δημιουργηθεί χωρίς έναν φοβερό νου που το σχεδίασε. Εκεί είναι και το πρόβλημα των θεϊστών που δεν κατανοούν την Εξέλιξη και τις μεθόδους που αυτή έχει χρησιμοποιήσει, παρόλο που η επιστημονική κοινότητα όλων σχεδόν των κλάδων την έχει αποδεχτεί, με εξαίρεση ελάχιστους κολλημένους από θρησκευτικές αγκυλώσεις.
Η φυσική επιλογή αποτελεί σωρευτική διαδικασία, η οποία διασπά το πρόβλημα της απιθανότητας σε μικρότερα τμήματα. Κάθενα από τα τμήματα αυτά είναι ελαφρώς- αλλά όχι απαγορευτικά – απίθανο. Όταν τούτα τα ελαφρός απίθανα γεγονότα στοιβάζονται σε μεγάλους αριθμούς, το τελικό προϊόν της συσσώρευσης είναι πράγματι πολύ απίθανο, αρκετά απίθανο ώστε να βρίσκεται πέρα από την εμβέλεια του τυχαίου. (Η Περί Θεού Αυταπάτη, 183)
Το επιχείρημα λοιπόν αυτό αναφέρεται για να δείξει την τυχαιότητα της Φυσικής Επιλογής, δείχνει την άγνοια κατανόησης των μηχανισμών της, που μόνο τυχαίοι δεν είναι, έχει σκοπό να προβάλει ότι επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, άρα υπάρχει σχεδιαστής. Αυτό που δεν κατανοούν οι θεϊστές είναι ότι αν υπήρχε σχεδιαστής, δεν θα υπήρχαν αποτυχίες στην Φύση (αποτυχίες που εξηγούνται άριστα με την Φυσική Επιλογή, όπως πουλιά που δεν πετούν κλπ.), αλλά μια συγκεκριμένη σειρά επιτυχιών μόνον, που θα εξελισσόντουσαν πολύ πιο γρήγορα, κάτι όμως που δεν συμβαίνει.
Αλλά το σημαντικότερο όπως ξανασημείωσα, δεν υπάρχει σήμερα άλλη επιστημονική αντιπρόταση για την προέλευση των ειδών από την ίδια την Εξέλιξη, περίπου όπως την ξεκίνησε ο Δαρβίνος, ενώ επιπλέον η Φυσική Επιλογή μας έδειξε μια αλήθεια που ξεπερνάει την Βιολογία, ότι το απλούστερο δομεί σταδιακά το πολύπλοκο, όπως ακριβώς έδειξε και η αστροφυσική]
Πείραμα 21 gr Macdugall
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι αν υπάρχει ψυχή.
Ο Dugal MacDougal έκανε το πείραμα των 21 γραμμαρίων όπου υποτίθεται ότι μέτρησε το βάρος που έχασαν οι ετοιμοθάνατοι όταν πέθαναν.
Τι ήταν αυτά τα 21 γραμμάρια; Υπάρχει όμως μια μαθηματική εξίσωση του Ferent η οποία περιλαμβάνει και τον υλικό και τον πνευματικό κόσμο και με αυτήν την εξίσωση εξηγούνται πάρα πολλά [που μπορείτε να βρείτε εδώ .] Δείχνει όμως μια άλλη εξίσωση
Σχόλια
[Το πείραμα των 21 γραμμαρίων και για όσους ακολουθήσουν το link, ίσως καταλάβουν, ότι δεν δείχνει τίποτα, ούτε έχει προσφέρει κάποια γνώση, Αν όμως έδειχνε το βάρος της ψυχής όπως λένε, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα,
γιατί οι ίδιοι οι χριστιανοί κυρίως, ισχυρίζονται (όχι εδώ) ότι τα ζώα δεν έχουν ψυχή, και παρόμοια φαινόμενα φάνηκαν και στα ζώα.
Δυστυχώς για τους θεϊστές, η ψυχή δεν έχει βρεθεί πουθενά, και στην επιστήμη και την γλώσσα χρησιμοποιείται από συνήθεια · επιστημονικά μόνο σαν πρώτο συνθετικό ή σαν προσδιορισμός σε φαινόμενα που αναφέρονται σε συναισθηματικές ή σε άλλες λειτουργίες, που όλες έχουν εγκεφαλική κυρίως, πάντως τελικά σωματική προέλευση.
Τέλος η περίφημη εξίσωση όπως θα καταλάβατε όσοι ακολουθήσατε την σύνδεση, δεν έχει σχέση με την επιστήμη. Ο κάθε ένας για το κάθε πραγματικό η φανταστικό θέμα μπορεί να βγάλει αντίστοιχες εξισώσεις, με θεωρητικούς γνωστούς ή άγνωστους αριθμούς, που να αντιπροσωπεύουν ό,τι θέλει ο κάθε ένας.]
Ακτινοβολία Kirlian
Στο θέμα της ψυχής τώρα, έρχεται ο Semyon Kirlian και η ανακάλυψή του για την φωτογραφία που ο παρουσιαστής αναφέρει σαν “ενεργειακή αύρα” και θεωρεί ότι απεικονίζει την ψυχή.
Ακολουθεί μία φωτογραφία από ένα θανατηφόρο ατύχημα και μία φωτεινή ακτίνα που υποτίθεται ότι είναι η ψυχή της εκλιπούσης που φεύγει.
Σχόλια
[Αναφέρεται στην ηλεκτρογράφιση ή ηλεκτροφωτογράφιση (Corona Discharge Photography ή CDP).
Η φωτογράφηση αυτή δείχνει αυτή την περίφημη “αύρα”, όχι μόνο σε ανθρώπους αλλά σε ζώα, κομμένα φύλλα δένδρου, αλλά και αντικείμενα.
Αν δείχνει την ψυχή όπως λένε τότε ψυχή έχουν όχι μόνο τα ζώα, αλλά και τα φυτά και τα υλικά αντικείμενα, Τραγέλαφος.
Η φωτογραφία τώρα με το ατύχημα πάλι δεν μας λέει κάτι. Δεν ξέρουμε αν ήταν λερωμένος ο φακός (με τα κινητά αυτό είναι εύκολο), αν είναι κάποια ανάκλαση ή κάτι άλλο. Όποιος έχει βγάλει χιλιάδες φωτογραφίες, ειδικά παλαιότερα που τις τυπώναμε, θα έχει βγάλει σίγουρα κάποια με κάποιο φως που δεν θα έπρεπε να υπήρχε γιατί οφείλεται ή σε ατέλεια του φακού, ή κάποιου είδους αντανάκλαση ή φωτισμό , απλά δεν δίνεις σημασία παρά μόνο αν έχει σημασία το θέμα, οπότε τότε μπορεί κάποιος να κάνει συσχετισμούς και θεωρίες. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ήδη όχι μόνο φωτογραφίες αλλά και video από θανάτους ανθρώπων και δεν έχει αποτυπωθεί κάτι αντίστοιχο. Σίγουρα λοιπόν δεν είναι επιστημονική απόδειξη για τίποτα. ]
Μελέτη για αγιασμένο νερό
Πάμε τώρα στο αγιασμένο νεράκι.
Ο αγιασμός δεν είναι κανονικό νερό, έχει άλλες ιδιότητες και έχουν κάνει πειράματα με τρομερά αποτελέσματα.
Σχετικό video με τον Vlail Kaznacheev member of the russian medical academy Novosirirsk Russia.
Ακολούθως μας αναφέρει ότι το νερό/αγιασμός 10 χρόνων [χωρίς να αναφέρει πως ήταν αποθηκευμένο, προφανώς σε κλειστό μπουκαλάκι] και ένα νερό φρέσκο, έχουν την ίδια σύσταση. [Τι πρωτότυπο!]
Σχόλια
[Για τον Kaznacheev μπορείτε να δείτε την εμπλοκή του σε μια άλλη ψευδοεπιστημονική ιστορία . Για το θέμα του αγιασμού, αντί άλλης απάντησης υπάρχουν αυτές οι δύο αναφορές από τα ελληνικά hoaxes. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί είναι τόσο δύσκολο σε κάποιον, ειδικά που είναι υποτίθεται επιστήμονας, να κατανοήσει ότι ένα νερό σε καθαρό μπουκάλι κλειστό, αποθηκευμένο σε ένα μέρος που δεν έχει θερμότητα ή δεν το κτυπάει ο Ήλιος, δεν χαλάει, δεν αλλοιώνεται εύκολα και διατηρείται όπως το φρέσκο νεράκι.
Τέλος αν ήθελε να κάνει πραγματικό πείραμα έπρεπε να είχε δύο ίδια μπουκαλάκια με το ίδιο νερό, ένα αγιασμένο και ένα μή αγιασμένο, αποθηκευμένα για το ίδιο διάστημα στον ίδιο χώρο και να τα συνέκρινε. Φυσικά θα εύρισκε τα ίδια αποτελέσματα γιατί το αποθηκευμένο νερό σε καλές συνθήκες δεν αλλοιώνεται.]
Λείψανα αγίων
Πως κάποια νεκρά σώματα αγίων δεν παθαίνουν τίποτα.
Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Γεράσιμος, Άγιος Διονύσιος, Άγιος Αλέξανδρος Σβιρ [ εδώ το σχετικό video που φαίνονται μόνο τα 4 άκρα του] .
Έχουν αφθαρσία, ευωδία και θαυματουργία.
Αναφέρει τον Βησσαρίωνα από την Ιερά Μονή Αγάθωνος [ σχετικό1 σχετικό2 ]
Σχόλια
[Έχει πράγματι ενδιαφέρον που αναφέρεται στον Βησσαρίωνα που βρίσκεται στην Μονή Αγάθωνος στην Φθιώτιδα, που είναι εμφάνιση της εποχής μας και ξέρουμε καλά τι έγινε. Αν ακολουθήσετε τους δύο συνδέσμους θα καταλάβετε ότι ήταν θαμμένος σε σφραγισμένο υπέργειο τάφο από τσιμέντο.
Δεν ήταν στο χώμα, κάτι σύνηθες από ότι φαίνεται στους μοναχούς. Τι το καλύτερο για μουμιοποίηση. Μετά το άνοιγμα όμως δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα και το δέρμα άρχισε φυσιολογικά να ζαρώνει. Φυσικά και δεν ευωδιάζει, για αυτό και είναι κλεισμένος ερμητικά σε ξύλινο κουτί με τζάμι, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που υπάρχει εδώ και που τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 2021. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν την μουμιοποίηση και επιβραδύνουν το σάπισμα. Φυσικά το πρόσωπο είναι καλυμμένο και φαίνεται μόνο ο λαιμός, γιατί αν έβλεπαν οι πιστοί το πρόσωπο θα τρόμαζαν και θα καταλάβαιναν τι είδους αφθαρσία υπάρχει. Επίσης φαίνονται ένας καρπός και δάκτυλα του δεξιού χεριού (το αριστερό χέρι είναι έξω μεν αλλά κάτω από την Βίβλο που κρατάει και φαίνεται ελάχιστα ) και οι αστράγαλοι των ποδιών. Μια προσεκτική παρατήρηση σήμερα στα ελλάχιστα που αφήνουν να δούμε, δείχνει εμφανή την μουμιοποίηση που έχει γίνει.
Γενικά η ύπαρξη αγίων δεν λέει τίποτα. Κάθε θρησκεία έχει τους αγίους της και αυτή μόνο θεωρεί ότι έχει άγιους και αγνοεί επιδεικτικά τους άγιους κάθε άλλης θρησκείας.
Περί θαυμάτων έχουμε αναφέρει πολλά, θα δούμε και άλλα παρακάτω. Η ιστορία αυτή είναι στα πλαίσια της λειψανολατρείας (ευφημισμός της πτωματολατρείας) των χριστιανών δέστε και εδώ , που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη ηθική και λογική.
Τέλος σχετικό με αυτό και για να καταλάβουμε τι παιχνίδι εμπορικό έχει πέσει με την λειψανολατρεία αυτή, είναι ότι σήμερα υπάρχουν 4 κεφάλια του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Δύο στην Καθολική Εκκλησία και άλλα δύο στην Ορθόδοξη. ]
Εκκλησία Αγίας Θεοδώρας
Άλλο θαύμα που αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού:
Η Αγία Θεοδώρα έζησε σύμφωνα με τους αφηγητές τον 9-10ο αι., και ο ναός που είναι αφιερωμένος σε αυτήν στεγάζεται από 17 δένδρα που οι ρίζες τους εμπεριέχονται στον ναό και που το αναφέρει ως θαύμα και χωρίς λογική εξήγηση και για αυτό μάλιστα μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. [Στην wikipedia στην σελίδα για τον ναό στην Αρκαδία αναφέρει την Θεοδώρα την Πορφυρογέννητη του 11ου αι. που κυβέρνησε για έναν χρόνο η οποία δεν φαίνεται πουθενά ως αγία και έζησε 72 χρόνια. Από την ημέρα εορτής όμως φαίνεται ότι αναφέρεται σε άλλη αγία . Αναλυτικά για τον ναό εδώ ].
Σχόλια
[Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι έχουν επαφή με πέτρινα σπίτια και αγνοούν τον παλαιό τρόπο κτισίματος.
Ένα πέτρινο οικοδόμημα αποτελείται από δύο παράλληλους πέτρινους τοίχους σε μικρή απόσταση αρκετών εκατοστών και στο κενό που σχηματίζεται ανάμεσά τους έριχναν μπάζα ή χώμα. Για τον λόγο αυτό τα πέτρινα σπίτια έχουν χοντρούς τοίχους που πλησιάζουν τους 80 πόντους, ενίοτε το μέτρο.
Αν λοιπόν στο χώμα αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στις πέτρες, ριζώσει κάτι και υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες μπορεί να επιβιώσει και οι ρίζες να προχωρήσουν σε αυτό το κενό. Αν αυτές έχουν φθάσει στα θεμέλια, τότε το βάρος διατηρείται και ενισχύει τον τοίχο. Τα δένδρα αυτά είναι με μικρό κορμό ακόμα, αλλά πάλι υπάρχει πρόβλημα όπως αναφέρουν οι συντηρητές και έγιναν ήδη εργασίες στερέωσης.
Αντίστοιχα θαυμαστά ριζώματα υπάρχουν και αλλού, όπως εδώ ή στην Καμπότζη ή στην Νορβηγία αλλά εκεί μάλλον δεν τα αποδίδουν σε αγίους.]
Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής Αρκαδίας
Εμπεριέχει μια εικόνα που έφεραν μοναχοί από το Άγιο Όρος, της Παναγίας, που είναι μία από 70 από αυτές που έφτιαξε ο Ευαγγελιστής Λουκάς!
Η εικόνα αυτή από το 1964 αναβλύζει μύρο. Σε έλεγχο που έκανε για τον έλεγχο ελαίου, εμφανίζεται παρόμοιο με το κοινό λάδι και αυτό είναι θαυματουργό.
Σχόλια
[Έχει ενδιαφέρον λοιπόν που το θαυμαστό μύρο/λάδι δεν έχει ταγκίσει. Αυτό φυσικά δεν μας λέει από που είναι η προέλευσή του. Έχουμε δει στην Ινδία αν θυμάμαι καλά δένδρα να βγάζουν γάλα, που το αποδίδουν σε άλλη θεότητα και γενικά έχουν ακουστεί πολλά τέτοια θαυμαστά που ο κάθε θεοφοβούμενος τα αποδίδει στον θεό του και μόνον. Προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει όπως ίσως με τις εικόνες που δάκρυζαν και φανερώθηκε μια ενδιαφέρουσα απάτη, τόσο στον ορθόδοξο όσο και στο καθολικό ποίμνιο, άλλες με λάδι σε συνδυασμό με αρωματικές ουσίες (ακόμα και ζωικό λίπος μαζί με ανθρώπινο αίμα) και άλλες με βυσσινάδα (δεστε και εδώ), στην οποία άνθρωποι που αποζητούν συνέχεια θαύματα τσιμπάνε και δίνουν τον οβολό τους, αλλά το κυριότερο την αξιοπρέπεια και την λογική τους σε ιδεοληψίες και απάτες.
Τώρα αν ο Ευαγγελιστής Λουκάς υπήρχε ή όχι και αν εκτός από γιατρός που του αποδίδεται ήταν και τόσο παραγωγικός ζωγράφος, είναι ένα άλλο θέμα. Το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο πάντως, δεν το έγραψε αυτός και δεν υπάρχει εικόνα χριστιανική χρονολογημένη από τον πρώτο, ούτε καν από τον δεύτερο αιώνα.
Πρέπει όμως να λήξει αυτή η ιστορία με τα θαύματα, τα λείψανα, και όλα αυτά που υποτίθεται σε ανύποπτο χρόνο θαυματουργούν. Όταν ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ αρρώστησε από τον κορωνοϊό , απευθύνθηκε στην Επιστήμη (Κάτι παρόμοιο με άλλη πάθηση, είχε γίνει και με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο) και όχι σε κάποιο από αυτά τα “καταξιωμένα” στην συνείδηση του ποιμνίου θαυμαστά, ενώ ένα σωρό άλλοι ιερείς, μοναχοί κλπ. πέθαναν από αυτόν, χωρίς επίσης να βοηθηθούν ούτε από λείψανα, αγιασμούς, μύρα, θείες κοινωνίες, ζώνες παντόφλες και κάστανα που θεωρούνται ιερά και θαυματουργά και είναι γεμάτες οι εκκλησίες από αυτά.
Η πανδημία έδειξε την ένδεια όλων αυτών των θαυμάτων και τον περιορισμό τους μόνο στο μυαλό των πολύ πιστών.
Σχετικό: Η Εκκλησία και η θνησιμότητα στην πανδημία .
Όλα αυτά τα “θαύματα” έχουν λοιπόν κάτι το κοινό. Είναι παντελώς άχρηστα για την ανθρωπότητα, αλλά “χρήσιμα” μόνο στο αντίστοιχο ποίμνιο που τα αποζητάει σαν τρελό, και στην Εκκλησία που θησαυρίζει από αυτά.]
Ανεξήγητα ιατρικά θαύματα & NDE & μελέτη συνείδησης
Ακολουθούν 2 ιατρικά θαύματα από τα πολλά που έχει βρει:
Και τα δύο έχουν γίνει και ταινίες.
Η Anna Beam 9χρονο κορίτσι από το Τέξας με σπάνια πεπτική διαταραχή που έγινε καλά αφού έ παθε ένα ατύχημα από μετά από το οποίο συνομίλησε με τον Ιησού,
Ο Πάστορας Don Piper που πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα για 90 λεπτά και επανήλθε στην ζωή, ενώ δίπλα του έψαλε ένας ιερέας.
Ψυχή και μετά θάνατον ζωή
Ακολουθεί μια παρουσίαση του Σπηλαίου του Πλάτωνα, τονίζοντας ότι ο έξω κόσμος και τους μέσα φυλακισμένους δεν σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικός, μολονότι δεν τον βλέπουν και δεν τον πιστεύουν.
Επιθανάτιες εμπειρίες
Raymon Moody , με το βιβλίο Life after Life ,
Elisabeth Kübler – Ross με το βιβλίο Θάνατος μια αλλαγή ζωτικής σημασίας,
Σεραφήμ Ροουζ με το βιβλίο Η ψυχή μετά τον θάνατο,
Sam Parnia [αγνωστικιστής] Πανεπιστήμιο Southampton στην Αγγλία.
Διεξάγει έρευνα για μεταθανάτιες εμπειρίες. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει συνείδηση αρκετές ώρες μετά τον θάνατο. Η παρουσίαση ενός video συνέντευξης του Parnia ξεκαθαρίζει ότι το σταμάτημα της καρδιάς δεν είναι πραγματικός θάνατος και ο εγκέφαλος αν και δεν οξυγονώνεται, δουλεύει κανονικά και υπάρχει συνείδηση σε λειτουργία, ενώ ένα μικρό ποσοστό έχει πλήρη επίγνωση και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν ξέρουμε όμως πόσες ώρες μπορεί να κρατήσει αυτό. [Αυτό προφανώς συμβαίνει και είναι γνωστό, αλλά δεν αποδεικνύει την ύπαρξη ψυχής όπως θέλει να μας πει. Τέλος έρχεται σε αντίθεση με την άλλη “έρευνα”, τα 21 γραμμάρια της ψυχής που μετρήθηκαν υποτίθεται αμέσως με τον θάνατο, αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα για τον παρουσιαστή].
Ακολουθεί μια καρτέλα που λέει τι ισχυρίζονται όσοι είχαν μια επιθανάτια εμπειρία.
- Λευκό φως.
- Συγγενείς ή φίλους
- Άγια φιγούρα
- Δαίμονες
και σε αγγλικά:
- όραση σε κάθε γωνία
- υπέροχη μουσική
- εξαιρετική ακοή
- τηλεπαθητική ομιλία.
Eben Alexander νευροχειρούργος (unveiling the mystery of consciousness)
H Mary Neal χειρούργος που μετά από ένα ατύχημα πήγε στον Παράδεισο και ενημερώθηκε για τον επικείμενο θάνατο του γιου της που έγινε μετά από 10 χρόνια!
Έρευνα στο πανεπιστήμιο του Missouri, οι επιθανάτιες εμπειρίες δεν είναι αποκυήματα φαντασίας αλλά πραγματικά συμβάντα.
Anna Katharina Ehmer
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο πολύπλοκος που είναι ένα θαύμα από μόνος του. Δεν μπορούμε να τον αντιγράψουμε
και να φτιάξουμε ένα ρομπότ γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί ο εγκέφαλος 100%.
Η νευροεπιστήμη δεν είναι σε θέση ακόμα να εξηγήσει τι δίνει την συνείδηση. Δεν μπορούν να βρουν στον εγκέφαλο τι είναι αυτό που δίνει την συνείδηση.
Οι νόμοι της Εξέλιξης [την οποίαν αρνείται όπως είδαμε], δείχνουν πιθανότητες, δε μπορούν να ξέρουν τι θα κάνεις, η συνείδηση είναι έξω από το φυσικό σύστημα και δίνει εντολές στο κβαντικό σύστημα τι να κάνει ( Hendry Stapp, closer to truth episode 505 )
Max Tegmark Swedish-American Physicist. Ισχυρίζεται αντίθετα με τον Stapp ότι δεν υπάρχουν κβαντικά φαινόμενα στον εγκέφαλο.
Το πείραμα Mary’s Room , Κάποια συναισθήματα δεν μπορούν να εξηγηθούν.
Με την παρομοίωση ενός ραδιοφώνου με τον εγκέφαλο, μας λέει ότι και αν το ανοίξουμε και ψάξουμε όλα τα τμήματά του και τα “εξαρτήματά” του, δεν θα βρούμε αυτόν που δίνει εντολές [Φαντάζομαι εννοεί εκφωνεί],
Κβαντική διεμπλοκή ανεξήγητο φαινόμενο και σύμφωνα με τον παρουσιαστή αυτή είναι παντού ακόμα και στον εγκέφαλό μας.
Η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί αισθανόμαστε και πως παίρνουμε αποφάσεις.
Πιθανές λύσεις: Δυισμός, Υλισμός. Δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.
Η δυνατότητα της αυτοσυνείδησης. Αντίληψη του εαυτού μας. Αυτό συμβαίνει 18-24 μήνες μετά την γέννηση, μας ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα με εξαίρεση τον χιμπατζή και του ουρακοτάγκο.
Ο εγκέφαλος είναι σαν μια μηχανή, δεν μπορεί να αντιγραφεί και όπως ένα αμάξι έχει πολλές λειτουργίες αλλά χρειάζεται έναν οδηγό.
Giulio Tononi Neuroscientist, οι 5 ιδιότητες της συνείδησης:
Υπάρχει,
Δομημένη,
Πληροφοριακή,
Διαμορφωμένη,
Μοναδική.
Πολλές μελέτες για την συνείδηση όπως Hassan H. Mohammed
Τέλος ακολουθεί το στοίχημα του Πασκάλ.
Σχόλια
[Τα θαύματα, αν φυσικά είναι όπως τα μαθαίνουμε, σίγουρα είναι θαυμαστά, και πράγματι συμβαίνει μερικές φορές, άνθρωποι, ζώα καταστάσεις που φθάνουν σε καταστροφή και φαίνονται όλα χαμένα και κάτι αλλάζει. Οι θεϊστές κάθε θετική αλλαγή την αποδίδουν στον θεό τους ή σε κάποιο άγιο που έχουν στο μυαλό τους, ενώ κάθε αρνητική στον διάβολο ή στον άνθρωπο (δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση τι από τα δύο φταίει). Αντίστοιχα αυτό συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα. Αποδιδόντουσαν τέτοιου είδους θαύματα στον Ασκληπιό ή σε άλλους θεούς. Το ίδιο και σε άλλες θρησκείες. Είναι φυσικά λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι όλοι αυτοί υπάρχουν, με την ίδια λογική δεν υπάρχει ούτε ο Γιαχβέ ούτε κάποιος άλλος θεός. Γενικά τα όποια θαυμαστά συμβαίνουν δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη κανενός θεού ή δαίμονα, και δεν έχουν σχέση με το θέμα μας.
Όντος ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο και η Επιστήμη δεν ξέρει τα πάντα για αυτόν, έχει κάνει όμως ήδη τεράστια πρόοδο σε πολύ λίγα χρόνια, τόσο στον βιολογικό – ιατρικό τομέα όσο και στον ψυχολογικό – ψυχιατρικό. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά που βλέπουμε σε οράματα, όνειρα κλπ έχουν να κάνουν με τον τρόπο που έχει προγραμματιστεί ο εγκέφαλός μας να αποσυμβολίζει πράγματα και καταστάσεις, δηλαδή από τον κοινωνικό περιβάλλον τελικά που προερχόμαστε.
Για τα θαύματα ίασης που κυκλοφορούν ευρέως, η απόδειξη ότι τίποτα το μη φυσικό δεν συμβαίνει είναι: η αδυναμία ελέγχου του κάθε συμβάντος και ότι ποτέ δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτεί κάποιος ακρωτηριασμένος, κάτι δηλαδή που θα ήταν εμφανές σε πολλούς.
Το πρόβλημα είναι ότι οι χριστιανοί αναζητούν συνέχεια θαύματα, όπως οι φαρισαίοι στην Καινή Διαθήκη, που ζητούσαν συνέχεια Σημεία και Τέρατα. Η δεισιδαιμονία όμως είναι το αντίθετο της επιστήμης που υποτίθεται διακονεί ένας φυσικός.
Πάμε τώρα στις μεταθανάτιες εμπειρίες. Η ύπαρξή τους όπως καταλαβαίνομε δεν έχει αποδειχθεί αν έχουν σχέση με κάτι έξω από τον εγκέφαλό μας ή όχι. Δεν έχουν επίσης κοινό περιεχόμενο, δεν είναι κοινές οι ίδιες οι εμπειρίες μολονότι υπάρχουν 8 τουλάχιστον παρόμοια μοτίβα. Η παρουσία Αγίων είναι παρόμοια με τα θαύματα και τα οράματα. Ο κάθε πιστός θεωρεί ότι ο δικός του θεός τον βοηθάει, αυτόν βλέπει λίγο πριν πεθάνει, δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από το πως έχει μάθει να δουλεύει και να αποσυμβολίζει καταστάσεις ο εγκέφαλος. Εν ολίγοις ούτε αυτές αποδεικνύουν την ύπαρξη της ψυχής, φυσικά ούτε του θεού και δεν φέρνουν την Εκκλησία ποιο κοντά με την Επιστήμη.
Αντίθετα η Επιστήμη κατέρριψε με την εξωσωματική σύλληψη, την ιδεοληψία ότι τις ψυχές (αν υπήρχαν φυσικά) τις δημιουργούσε ο θεός, εκτός αν ο γιατρός βιάζει σε κάθε εξωσωματική σύλληψη, τον θεό να δημιουργήσει μια νέα ψυχή.
Πάμε λοιπόν στην συνέχεια. Η συνείδηση είναι μία λέξη που δώσαμε να ορίσουμε μια κατανόησή μας. Η κατανόηση αυτή είναι βασική λειτουργία του εγκεφάλου στο να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τον κόσμο γύρω μας και την θέση μας σε αυτόν. Η αυτοσυνείδηση η αναγνώριση του εαυτού μας, είναι ακόμα πιο ανώτερη κατανόηση και λειτουργία μας, είναι κοινή σε κάποια ανώτερα θηλαστικά όπως και ο ίδιος παραδέχεται και αυτό από μόνο του, βάλλει ευθέως στην έννοια του προσώπου όπως την κατανοεί η Εκκλησία και αντίθετα πριμοδοτεί την Εξέλιξή μας από αυτά, κάτι που οι παρουσιαστές αρνούνται από ότι φάνηκε νωρίτερα.
Θα πω τέλος για το επιχείρημα του Πασκάλ, ότι μπορεί οι πιθανότητες να δείχνουν θετικές για τον θεϊσμό με βάση αυτό, το ίδιο όμως το επιχείρημα είναι η ωδή της υποκρισίας, της χρησιμοθηρίας και του ωφελιμισμού ως προς την ηθική συμπεριφορά, υποτίθεται δηλαδή κάτι αντίθετο με την θρησκεία αν αυτή έχει σχέση με ηθική, όπως συνήθως διατείνονται οι απολογητές,
Αρχικά θεωρεί τον θεό στην θρησκεία του, προφανώς την χριστιανική και μάλιστα του Καθολικού Δόγματος, την στιγμή που η κάθε θρησκεία και δόγμα τον βλέπει διαφορετικά.
Αυτό σημαίνει ότι η πίστη σε έναν θεό ενός δόγματος ή θρησκείας δεν σε εξασφαλίζει αν δεν είναι το σωστό. Και ποιο από όλα είναι το σωστό, την στιγμή που η εξάπλωσή τους στηρίζεται στον προσηλυτισμό από μικρή ηλικία, δηλαδή ανάλογα που έτυχε να γεννηθείς, τελικά σε μία θρησκεία αποτέλεσμα ιστορικών διεργασιών και γεωγραφίας;
Σύμφωνα με αυτό, πιστεύω κάτι γιατί ίσως έχω από εκεί οφέλη, λόγω πιθανοτήτων στατιστικής και μόνο, και προσπαθώ να τα σιγουρέψω. Δεν κρίνω, δεν ασχολούμαι με την ουσία της θρησκείας, δεν με απασχολεί το ότι θα πουλήσω την κρίση μου και την λογική μου σε ιδεοληψίες, φθάνει να εξασφαλιστώ μήπως και κάτι μου ξεφύγει και τιμωρηθώ για αυτή την επιλογή, Ηθικότατο και Επιστημονικότατο θα έλεγα σκωπτικά, καθαρά χαμερπής συμπεριφορά που δεν έχει σχέση με τον εχέφρονα άνθρωπο.]
Άγιο Φως
Δύο έρευνες
μία έρευνα του Αντρέι Βολκόβ που βρίσκει τρία ανεξήγητα φαινόμενα :
πλάσμα, ηλεκτρική φόρτιση, ηλεκτρική εκκένωση, και άλλη μία του Giulio Fanti,
Σχόλια
[Σε αυτή τη σελίδα έχουμε ασχοληθεί κατ`επανάληψη με το θέμα στις παρακάτω δημοσιεύσεις και όχι μόνον σε αυτές:
Άγιον Φως – Μια ιερή και θαυμαστή απάτη
Περί του «θαύματος» του «Αγίου Φωτός»
Εν κατακλείδι σαν φυσικός ο κος Θεοχάρης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η φωτιά δεν έχει υπόσταση, είναι αποτέλεσμα κυρίως, της καύσης μιας καύσιμης ύλης, της θερμοκρασίας και του οξυγόνου.
Άρα διαφορετικά αποτελέσματα έχουμε, όταν το καύσιμο (στην προκειμένη περίπτωση το κερί) διαφέρει ως προς την σύστασή του. Το τι διαφέρει να ψάξει να το βρει. Ο Καλόπουλος με κάποια πειράματα έδειξε ότι με επάλειψη φωσφόρου, και μέχρι αυτός να καεί, εμφανίζονται αντίστοιχα φαινόμενα με τα μαρτυρούμενα.
Επίσης σαν φυσικός ο κος Θεοχάρης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το Πάσχα, αν και εξαρτάται αξιωματικά από την Εαρινή Ισημερία που είναι σταθερό φυσικό φαινόμενο, εορτάζεται σε λάθος ημερομηνία, μετρώντας την Εαρινή Ισημερία με λάθος τρόπο σε άλλη ημέρα από την κανονική. Πάντα εορτάζεται με το Παλιό Ημερολόγιο που είναι προφανώς εσφαλμένο. Άρα παραδέχεται ότι ο Παντογνώστης Θεός του, κάνει το θαύμα όχι όποτε θα έπρεπε, αλλά ακολουθώντας την διολίσθηση του λάθους ημερολογίου των ορθοδόξων, σε λάθος ημερομηνία.
Επίσης και μόνο ότι το περίφημο θαύμα γίνεται εν κρυπτώ, θα έπρεπε να τον είχε βάλει σε υποψίες. Τα υπόλοιπα αναλύονται στις σχετικές σελίδες που παραπέμπω.]
Αρχαιολογικές ανακαλύψεις
Η ανακάλυψη της κιβωτού του Νώε με βάση αυτό το δημοσίευμα [μολονότι το δημοσίευμα τελειώνει με φράσεις όπως “αυτά είναι συνήθεις ανοησίες”, ή ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις]
Η χρονολόγηση των ιερών κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης
τα κείμενα ανάγονται στον 9 ο π.χ. αι. Από τα κείμενα του Κουμράν αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και αυτό συμβαίνει και στην Καινή Διαθήκη.
Σχόλια
[ Την κιβωτό του Νώε κάθε λίγο κάποιος λέει ότι την ανακαλύπτει, εδώ υπάρχει μέρος των προσπαθειών που έχουν γίνει, εις μάτην φυσικά.
Η ίδια η σελίδα που παρουσιάζει, αναφέρει στο τέλος απαξιωτικά το θέμα. Αναρωτιέμαι αν ο κος Θεοχάρης πέρα από τον τίτλο διάβασε το περιεχόμενο της
Πάμε τώρα στην ουσία της ύπαρξης της κιβωτού αλλά και των υπολοίπων στοιχείων από τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.
Στην δημοσίευση Παλαιά Διαθήκη – Η πραγματικότητα πίσω από τον μύθο φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις αρχαιολογικές έρευνες, η πορεία και εμφάνιση των Εβραίων στην περιοχή της Παλαιστίνης, και η σχέση των Γραφών με την ιστορία της περιοχής.
Η “Έξοδος” και η “ Κατάληψη της γης Χαναάν” δεν υποστηρίζονται αρχαιολογικά. Οι πατριάρχες είναι τελείως μυθικά πρόσωπα, ακόμα και ο Μωυσής, πόσο μάλλον λοιπόν ο Νώε. Άλλωστε το εδάφιο αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Νώε, φαίνεται αντιγραμμένο από τις γειτονικές των Εβραίων μυθολογίες.
Τα κείμενα σε ένα μικρό ποσοστό έχουν παλαιότερες αναφορές που μπορούν να φθάσουν στον 9ο αι., αλλά υπάρχουν νεότερα στρώματα, τουλάχιστον 4, που φθάνουν στην εποχή των Μακκαβαίων, δηλαδή την Ελληνιστική και αυτό συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα κείμενα.
Τέλος τα κείμενα έχουν ελάχιστη ιστορική αλλά και επιστημονική όπως είδαμε αξία, δέστε και εδώ .
Πράγματι τα κείμενα του Κουμράν μας έδειξαν για αρκετά από τα Βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης μια ταύτιση άλλοτε με το μασοριτικό κείμενο άλλοτε με την μετάφραση των 70ντα, άλλοτε και με τις δύο, άλλωστε χρονικά δεν διαφέρουν παρά δύο αιώνες από την θρυλούμενη μετάφραση των εβδομήκοντα, που προφανώς σταθεροποίησε τις όποιες προηγούμενες αλλαγές. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι θετικό για αυτήν, άλλωστε δεν ξέρουμε τι αλλαγές έχουν γίνει τους προηγούμενους αιώνες, πέρα από τα 4 προφανή στρώματα που προαναφέρθηκαν. Η αναφορά όμως στην Καινή σαν επέκταση αυτής της άγνωστης πραγματικά κατάστασης για την Παλαιά, είναι άστοχη. Για την Καινή έχουμε ήδη γράψει πολλά για τις καίριες επεμβάσεις που έχουν γίνει από τον 4 ο αι. και μετά και που είναι προφανείς ακόμα και στο διαδίκτυο με όλους τους αρχαίους κώδικες που έχουμε.
Στην ουσία δεν ξέρουμε τίποτα για το πως και από που ξεκίνησε αυτή η αίρεση στον Ιουδαϊσμό τότε, και όλα τα κείμενα εκτός από κάποιες επιστολές του Παύλου, είναι πλαστά, με την έννοια ότι δεν γράφτηκαν από τους φερόμενους συγγραφείς τους. Φυσικά δεν ξέρουμε τι έχει γίνει στα κείμενα στο διάστημα πριν από τον 4 ο αι., αφού τα σπαράγματα που έχουμε από το τέλος του 2ου αι., είναι ελάχιστα, που δείχνουν και την αναιμική μέχρι τότε ανάπτυξη του χριστιανισμού αλλά και την συνεχή προσπάθεια εξωραϊσμού διόρθωσης των κειμένων ανάλογα με το αντίστοιχο δόγμα,
Σχετικότερη δημοσίευση με ξεκάθαρες παραποιήσεις στα “ιερά” κείμενα, στο «Ιερές» παραχαράξεις .]
Το θαύμα της Φάτιμα
3 παιδιά ισχυρίστηκαν ότι για 6 μήνες έβλεπαν την Παναγία κάθε μέρα και κάποια στιγμή έγινε ένα θαύμα και ο Ήλιος παλλόταν.
Ένα φαινόμενο παρόμοιο έγινε στις χριστιανικές Φιλιππίνες και το είδαν 10 χιλιάδες άνθρωποι υπάρχει και στο youtube ,
Ακολουθεί ένα ολόγραμμα της Παναγίας που εμφανίστηκε στην Αίγυπτο στην κορφή μιας κοπτικής εκκλησίας στο Zeitoun, [δέστε και εδώ ].
Σχόλια
[Τα θαύματα αυτά που επίλεξε ο κος Θεοχάρης έχουν κάτι το ενδιαφέρον κοινό. Κανένα από αυτά δεν είναι ορθόδοξο.
Τελικά για την ορθοδοξία, οι άλλες θρησκείες, τα άλλα δόγματα έχουν θαύματα; και αν ναι από ποιο θεό προέρχονται αυτά και για τί ;
Τα δύο πρώτα είναι της καθολικής Εκκλησίας, το τρίτο της κοπτικής. Και οι δύο αυτές Εκκλησίες θεωρούνται το λιγότερο αιρετικές για την ορθοδοξία για να μην πω άθεες (όπως εξηγεί και ο Μεταλληνός), και όπως συχνά έχουμε ακούσει.
Για το θαύμα της Φάτιμα που αναφέρθηκε το 1917 υπάρχει τεράστια φιλολογία στο Internet και οι πληροφορίες που στηρίζονται στην μαρτυρία τριών παιδιών 7-10 ετών αρχικά, και σε ένα φαινόμενο που ανεξάρτητα τι είδαν φορτισμένοι συναισθηματικά οι πιστοί, δεν μας λένε τίποτα για τον λόγο που έγινε. Επίσης περιλαμβάνει και τρεις υποτιθέμενες προφητείες. Ωραία όλοι το είδαν και ο κάθε ένας έχει την θεωρία του, ποιος ο σκοπός του, το δυνάμωμα της καθολικής Εκκλησίας; Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που ζει μόνο από αυτό (αν όχι όλη η χώρα); Το ίδιο και για το Zeitoun μολονότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ασάφεια, αν και υπάρχουν φωτογραφίες έστω και κακές που κάτι το φωτεινό δείχνουν, ένα φαινόμενο πάντως που δεν κράτησε πολύ, και δεν συνέχισε να επαναλαμβάνεται.
Τέτοια θαύματα σήμερα που ο κάθε ένας έχει ένα κινητό και καταγράφει τα πάντα, σπανίζουν και πάμε στο τρίτο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Το τρίτο όμως που είναι ένα φαινόμενο που καταγράφηκε από πολύ κόσμο, είναι ξεκάθαρα ατμοσφαιρικό, και η θέση του Ήλιου χαμηλά στον ορίζοντα το δυνάμωσε και το έκανε εντυπωσιακό.
Αλλά πάλι υπάρχει το αναπάντητο ερώτημα, γιατί έγιναν μόνο μία φορά τα δύο και κάποιες φορές το τρίτο; ας πούμε ότι είστε θεός, για ποιο λόγο θα κάνατε ένα τέτοιο άχρηστο πρακτικά και σπάνιο θαύμα. Τι θα εξυπηρετούσε;
Επίλογος
Δεν ξέρω πόσους θα πείσει και σε τι αυτό το βίντεο. Στην ουσία δεν μιλάει για την Εκκλησία και την διαχρονική της αντίθεση στην Επιστήμη, αλλά για την θρησκεία και μάλιστα στην ουσία για τον Δημιουργισμό με εσάνς Ορθοδοξίας. Θα έλεγα ότι απευθύνεται στο ποίμνιο, αλλά και σε κάποιους που δεν έχουν διάθεση να ψάξουν, τους οποίους φιλοδοξεί να πείσει. Δεν υπάρχει τίποτα το επιστημονικό σε αυτό πέρα από συλλογές που βρέθηκαν στο Internet, κυρίως προτεσταντικής προέλευσης ή επιχειρήματα του Δημιουργισμού.
Η χειρότερη προπαγάνδα, είναι αυτή που πασπαλίζει ιδεοληψίες με μισές αλήθειες, τις παρουσιάζει με επιστημονικοφανή τρόπο από έναν επιστήμονα, που η επιστημοσύνη του είναι δύσκολο να κριθεί από το κοινό, και είναι συνηθισμένη στην Εκκλησία και στον κύκλο των απολογητών, με σκοπό να διατηρήσει τα κεκτημένα της, τόσο στην πολιτεία μας, όσο και στο μυαλό του ποιμνίου, αλλά σε κάποιο βαθμό και στην ίδια την κοινωνία μας, αυτά τα κεκτημένα που τα απέκτησε με ανήθικο τρόπο στην εποχή του Μεσαίωνα, για τον οποίο δούλεψε συστηματικά.
Η Εκκλησία στην χώρα μας με όχημα την θρησκεία, είναι φορέας μαγγανειών και δεισιδαιμονίας, παρά την προσπάθειά της να φαίνεται εκκοσμικευμένη. Οδηγεί την κοινωνία πάντα στην συντήρηση και όσο μεγαλύτερη εξουσία έχει, αυτό το κατορθώνει πάντα. Η σχέση της με την Επιστήμη είναι μια λυκοφιλία, δεν μπορεί πλέον να της αντιταχθεί ανοικτά, δεν μπορεί να την αναιρέσει και να την καταστείλει όπως έκανε 16 αιώνες μέχρι τώρα.
Τα κείμενα της όμως, κείμενα πιστών, ιερέων και αγίων της σχετικά με την γνώμη της και τον ιδεολογικό φασισμό που είχε επιβάλλει είναι γνωστά, οι γενοκτονίες κατά των αιρετικών ή όσων είχαν λίγο διαφορετική άποψη το ίδιο, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα για να θυμίζουν την πορεία της και την δράση της στο διαφορετικό. Μπορεί όμως ακόμα να συσκοτίζει την πραγματικότητα, να θολώνει την επιστημονική πρόοδο και να την διαστρέφει προβάλλοντας ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση ή ότι η Επιστήμη παραδέχεται τα θαύματα όπως εδώ. Σήμερα όμως που ο Λόγος είναι πάλι ελεύθερος, θα αναγκάζεται συνέχεια να τον αντιμετωπίζει, θα αναγκάζεται συνέχεια να αναδιπλώνεται σε κάθε νέα ανακάλυψη της Επιστήμης, θα αναγκάζεται να ξαναερμηνεύει τα κείμενά της με νέες θεωρίες και φυσικά να διαστρεβλώνει τους επιστήμονες για να περνάει τις απόψεις της (καλή ώρα) , μέχρι κάποια στιγμή η ίδια η Κοινωνία μας να την απομονώσει, ώστε να ασχοληθεί με τα πνευματικά θέματα του ποιμνίου που θα της έχει μείνει. Εν ολίγοις να κάνει το μοναδικό έργο που θα έπρεπε να έκανε από την αρχή, αφήνοντας την Κοινωνία να εξελιχθεί χωρίς επιβολή απόψεων και διαστρεβλωτικές παρωπίδες και χωρίς να χρηματοδοτείται από αυτήν.
Σχετικές δημοσιεύσεις:
Το επιχείρημα εκ της απιθανότητας
Χριστιανισμός και επιστήμη
Ο Θεός και η πραγματικότητα
Η σχέση της Ορθοδοξίας με την λογική και τη γνώση