Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε
  • Ειδοποιήσεις

    Ενημερωθείτε άμεσα, για κάθε νέο άρθρο.
    Loading
  • Ροή σχολίων

Ηλεκτρονικό τσιγάρο (αξιολόγηση)

  08/11/2013 | 2.123 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Ηλεκτρονικό τσιγάροΤο ακόλουθο κείμενο, δεν έχει ως σκοπό την διαφήμιση (ακόμη κι αν ίσως φανεί έτσι), αλλά την κατάθεση της προσωπικής εμπειρίας ενός πρώην (πλέον) μανιώδους καπνιστή με το πέρασμα στον κόσμο του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν έχει επίσης ως σκοπό την αναλυτική παρουσίαση του εν λόγω προϊόντος (υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό στο τέλος, για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες), αλλά την αξιολόγησή του σε γενικές γραμμές.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του στην αγορά, είτε δυσφημίστηκε γιατί παρουσιάζονταν ως κάτι που δεν ήταν (δηλαδή, περίπου ως φαρμακευτικό προϊόν -γι’ αυτόν τον λόγο μπήκε και στον στόχο των φαρμακευτικών οργανισμών), είτε υποτιμήθηκε, καθώς τότε δεν ήταν τόσο εξελιγμένο και βελτιωμένο όπως στις μέρες μας. Με το πέρασμα όμως του χρόνου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση του στα…χείλη των καπνιστών.

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι είναι και τι δεν είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Δεν είναι μια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Αποτελεί όμως μια εν δυνάμει καλή ευκαιρία για όποιον θέλει να το διακόψει, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν απευθύνεται σε μη καπνιστές, αλλά σε ήδη καπνιστές που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος, ή υποβοήθηση στην διακοπή καπνίσματος.

Δεν είναι κάτι υγιεινό. Είναι ωστόσο πολύ λιγότερο βλαβερό και πολύ περισσότερο ασφαλές από το συμβατικό τσιγάρο, καθώς απουσιάζουν οι δεκάδες καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο δεύτερο (όπως πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακος κ.ά.). Και οι όποιες βλαβερές συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μειώνονται ακόμη πιο πολύ εάν ο χρήστης (που δεν αποκαλείται πλέον καπνιστής, αλλά ατμιστής, καθώς αυτό που ρουφάει δεν είναι καπνός -δηλαδή προϊόν καύσης-, αλλά ατμός), επιλέξει να κάνει ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη (είναι η ουσία η οποία κατά κύριον λόγο δίνει την αίσθηση του «χτυπήματος» στον λαιμό του καπνιστή).

Πέραν όμως αυτών, ποιοί άλλοι λόγοι θα μπορούσαν να ωθήσουν έναν καπνιστή να εγκαταλείψει το τσιγάρο του, για να περάσει σε ένα υποκατάστατο;

Πρώτος λόγος: Θεαματική οικονομία στα πάγια έξοδα που αφορούν το κάπνισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο φτηνό, όχι μόνο από τα τσιγάρα και τον καπνό του εμπορίου, αλλά και από τον λαθραίο καπνό που γνωρίζει στιγμές «δόξας» τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής στενότητας στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι καπνιστές (κι όχι μόνο αυτοί βεβαίως…). Και για όσους βιαστούν να αμφισβητήσουν τη οικονομική σύγκριση ηλεκτρονικού τσιγάρου και λαθραίου καπνού,θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν και το κόστος των αναλώσιμων τα οποία συνοδεύουν τα εν λόγω προϊόντα, αλλά και την ευκολία χρήσης.

Κάπνιζα 2-3 πακέτα ημερησίως (αρκετές φορές και παραπάνω), με προτίμηση στα βαριά τσιγάρα. Τα ετήσια έξοδά μου, ανέρχονταν σε πάνω από 3 χιλιάδες ευρώ. Πέρασα για κάποιο διάστημα στον χύμα καπνό, μειώνοντας το ετήσιο κόστος στα 500 περίπου ευρώ (σημειώστε εδώ ότι οι τιμές του χύμα καπνού διαφέρουν στην παράνομη αγορά), έχοντας ωστόσο την υποχρέωση να φτιάχνω καθημερινά ο ίδιος τα τσιγάρα μου -κι ο διαθέσιμος χρόνος μας για κάτι τέτοιο, δεν είναι πάντα ο ίδιος. Με το πέρασμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, μείωσα ακόμη περισσότερο τα πάγια έξοδα αυτής της κακής συνήθειας: 20-25 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή 250-300 ευρώ ετησίως).

Δεύτερος λόγος: Δεν βρομίζετε τον τόπο. Τέρμα η τσιγαρίλα, οι κιτρινίλες στους τοίχους και τα διάφορα αντικείμενα, η αποπνικτική ατμόσφαιρα του καπνού που ενοχλεί τους γύρω μας (και ειδικά τους μη καπνιστές οι οποίοι μετατρέπονται σε παθητικούς καπνιστές). Τέρμα τα παραγεμισμένα τασάκια και οι σκορπισμένες στάχτες. Τέρμα η αγωνία μην κοιμηθείτε με το τσιγάρο αναμμένο στο κρεβάτι, ή μην κάψετε κάτι ή κάποιον με την καύτρα. Τέρμα το ξεπάγιασμα, έξω από την καφετέρια ή την ταβέρνα επειδή εντός απαγορεύεται το κάπνισμα (όπως προαναφέρθηκε, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν παράγει καπνό, αλλά άοσμο ατμό -όπως και ο αχνιστός καφές σας- ο οποίος διαλύεται αμέσως στην ατμόσφαιρα). Το άτμισμα (δηλαδή η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου) δεν απαγορεύεται πουθενά και δεν σας «πιάνει» ο αντικαπνιστικός νόμος (θεωρητικά, μπορείτε να ατμίσετε ακόμη και μέσα σε νοσοκομείο).

Τί γίνεται όμως με το θέμα «απόλαυση»;
Με βάση την προσωπική εμπειρία, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προσφέρει μια αίσθηση απόλαυσης πάρα πολύ κοντινή με αυτή του κανονικού τσιγάρου. Έχει σημασία βεβαίως, τι γεύση θα επιλέξετε (υπάρχει μεγάλη ποικιλία) κι αν επιθυμείτε την ύπαρξη νικοτίνης.

Με το πέρασμα από το κανονικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρατηρούνται συμπτώματα «στερητικού συνδρόμου»;
Απάντηση και πάλι με βάση την προσωπική εμπειρία: Όχι -ή στην χειρότερη περίπτωση, ανεπαίσθητα. Από την πρώτη κιόλας ημέρα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, βγήκα έξω χωρίς να έχω την ανασφάλεια να πάρω μαζί μου και κανονικά τσιγάρα. Μάλιστα, όσα είχα τα χάρισα, εξαφανίζοντας επίσης και τα σταχτοδοχεία που χρησιμοποιούσα ο ίδιος. Βεβαίως έχει σημασία κι εδώ η περιεκτικότητα νικοτίνης. Προτιμώ υγρά με νικοτίνη κι έτσι δεν μπορώ να πω ότι έλειψε η ουσία που κατά βάση προκαλεί τον εθισμό.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει τη “μαγκιά” του κανονικού τσιγάρου»
Εάν:
α) Αντιμετωπίζετε το κάπνισμα ως μια μαγκιά…
β) Θεωρείτε μαγκιά να ξοδεύετε έναν σωρό χρήματα στα τσιγάρα…
γ) Θεωρείτε μαγκιά να καταστρέφετε την υγεία σας με αυτόν τον πιο ασφαλή τρόπο…
Τότε ναι… Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει τη «μαγκιά» του κανονικού τσιγάρου. Μπορεί κάποιοι «θεριακλήδες» να σας πουν ή να σας θεωρήσουν και «φλώρους». Εσείς λοιπόν θα βάλετε από τη μια μεριά της ζυγαριάς τη «μαγκιά» κι από την άλλη το συμφέρον σας και θα αποφασίσετε το καλύτερο για σας.

Και μην ξεχνάτε: Ας είστε αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι σε διάφορες αναλύσεις επιστημονικές (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ή επιστημονικοφανείς, καθώς «είναι πολλά τα λεφτά Άρη…». Κάποιοι χάνουν το «παντεσπάνι» τους με την ιστορία «ηλεκτρονικό τσιγάρο»…

 


 

Μια πρώτη γνωριμία με το ηλεκτρονικό τσιγάρο…

 

Ιατρικές απόψεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο…

 

Πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο…

 

«Παρενέργειες» του ηλεκτρονικού τσιγάρου…

 

Διαδικτυακές κοινότητες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο:
e-kapnisma.gr
greekvapers.gr

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
  • Αριστοτέλης Ωνάσης (1906-1975) – Ο Έλληνας μεγιστάνας
  • Τάκης Λαζαρίδης: Η Αριστερά διαστρέβλωσε την ιστορία
  • Υπάρχει Θεός; (Ρόουαν Άτκινσον)
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ξανά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Πως το μεταπολιτευτικό εκπαιδευτικό σύστημα άρχισε να παράγει «μορφωμένα» στουρνάρια


  • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


    Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
    • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
    • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
    • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
    • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
    • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
    Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


    Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




    Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
    • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
    • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
    • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
    • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
    • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
    • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
    • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
    • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
    Εικονίδια
    (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
    🙂
    &#x1F642;
    🙁
    &#x1F641;
    😉
    &#x1F609;
    😄
    &#x1F604;
    😜
    &#x1F61C;
    😠
    &#x1F620;
    🙄
    &#x1F644;
    😎
    &#x1F60E;
    😕
    &#x1F615;
    😵
    &#x1F635;

     
    Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής