Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε
  • Ειδοποιήσεις

    Ενημερωθείτε άμεσα, για κάθε νέο άρθρο.
    Loading
  • Ροή σχολίων

Ελληνική Βικιπαίδεια: Ένα «εγκυκλοπαιδικό» βήμα ανέξοδης προπαγάνδας

  04/03/2012 | 856 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Ελληνική ΒικιπαίδειαΓια πολλούς (ίσως και για τους περισσότερους), η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια», αποτελεί μια αξιόπιστη και αντικειμενική πηγή γνώσης. Η αλήθεια είναι ότι σαν ιδέα και σαν επιχείρημα υπήρξε (κι εξακολουθεί να υπάρχει) κάτι το πρωτοποριακό, με την έννοια, ότι ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τις όποιες γνώσεις του στην συγγραφή ενός άρθρου, ακόμη και ανώνυμα.

Στην πραγματικότητα όμως, πόσο αξιόπιστη, αντικειμενική κ.λπ. είναι η Βικιπαίδεια;

Θα λέγαμε, ότι η αγγλική έκδοση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, είναι αρκετά σοβαρή και μπορεί, γενικά, να την λαμβάνει κάποιος σοβαρά υπόψιν του. Το βέβαιο είναι όμως, ότι δεν θα πρέπει να μένει μόνο εκεί, καθώς τα κριτήρια εγκυρότητας, τεκμηρίωσης και αξιοπιστίας που χρησιμοποιεί η Βικιπαίδεια, για την συγγραφή ενός άρθρου, είναι αμφιλεγόμενα. Παράδειγμα: Στην πράξη, οι αναφορές που προέρχονται από ιστολόγια, βίντεο, προσωπική έρευνα ή μαρτυρία, επί το πλείστον, απορρίπτονται, ακόμη κι αν είναι πασίγνωστες στο ευρύ κοινό, ή είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη ανοησία που έχει ως παραπομπή π.χ. μια εφημερίδα, θεωρείται έγκυρη πηγή, καθώς το σκεπτικό της Βικιπαίδειας, δεν είναι η εξακρίβωση της αλήθειας, αλλά η επαλήθευση των πηγών, ανεξαρτήτως με το πόσο βάσιμοι μπορεί να είναι οι όποιοι ισχυρισμοί.

Τί γίνεται όμως με την ελληνική έκδοση της Βικιπαίδειας;

Η κατάσταση εδώ, θα λέγαμε ότι είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Η ελληνική Βικιπαίδεια, έχει τεμαχιστεί σε «εγκυκλοπαιδικά τσιφλίκια» κι όποιος έχει την εντύπωση ότι διαβάζοντας άρθρα της εμλπουτίζει τις γνώσεις του, πλανάται οικτρά -στην πραγματικότητα γίνεται δέκτης προπαγάνδας. Τέτοια «τσιφλίκια», είναι τα πολιτικά, τα θρησκευτικά, τα καλλιτεχνικά κ.ά. Αυτό, ο αναγνώστης μπορεί να το διαπιστώσει, εάν εκτός από το κυρίως άρθρο, κάνει τον κόπο να διαβάσει και την αντίστοιχη συζήτηση (αν υπάρχει). Γιατί συνήθως, εκεί βρίσκεται το «ζουμί».

Από θρησκευτικής απόψεως, οι ορθόδοξοι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί κύκλοι (π.χ. ΟΟΔΕ), «παίζουν» σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Γι’ αυτό και υπάρχει σωρεία γελοίων άρθρων (βλέπε π.χ. βίους «αγίων»), τα οποία στην πραγματικότητα είναι αντίγραφα άρθρων χριστιανικών ιστοσελίδων. Ο γράφων, μάλιστα, στο παρελθόν είχε αποκλειστεί προσωρινά από την Βικιπαίδεια, όταν διανοήθηκε να διαμαρτυρηθεί για το ότι τέτοιες ανοησίες επιτρέπεται να παρουσιάζονται ως πραγματικά γεγονότα, έχοντας τον μανδύα της εγκυκλοπαιδικότητας.

Από πολιτικής απόψεως, τα μεγαλύτερα «τσιφλίκια» τα κατέχουν αριστερόστροφοι και «προοδευτικοί», οι περισσότεροι των οποίων, τυγχάνει να είναι και…διαχειριστές. Υπάρχουν αρκετά άρθρα, όπου η πολιτική εμπάθεια ή συμπάθεια είναι πρόδηλη («βγάζει μάτι» που λέμε), ενώ δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις (κυρίως σε εθνικά θέματα), όπου ο μισελληνισμός είναι τέτοιου βαθμού, ώστε να χρησιμοποιούνται επιχειρήματα (ακόμη κι ανεξακρίβωτα) εχθρικής πλευράς, στα πλαίσια της υποτιθέμενης «αντικειμενικότητας». Βάλτε για παράδειγμα στην μηχανή αναζήτησης τον όρο «Βόρεια Κύπρος». Πρώτο αποτέλεσμα (ή μέσα στα πρώτα), το άρθρο της ελληνικής Βικιπαίδειας «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ένας όρος δηλαδή, που χρησιμοποιεί μόνο η Τουρκία για την κατεχόμενη Κύπρο. Στον ΟΗΕ, δεν υπάρχει τέτοιο κράτος. Για την ελληνική Βικιπαίδεια όμως υπάρχει.

Στην ελληνική Βικιπαίδεια, παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο, οι διαχειριστές να είναι συγγραφείς ενός άρθρου και ταυτόχρονα να πρέπει να είναι «ακριβοδίκαιοι» και «αντικειμενικοί» σε σχέση με τους απλούς χρήστες που συγγράφουν στο ίδιο άρθρο. Είναι μάλλον ευνόητο, ποιανού άποψη υπερτερεί κι ας μην σχολιαστεί καλύτερα η απαράδεκτη και εριστική συμπεριφορά τους προς τα απλά μέλη, όταν οι κανονισμοί της Βικιπαίδειας, επιβάλλουν τον καθωσπρεπισμό.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο «αφιέρωμα» στην ελληνική Βικιπαίδεια, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το φαινόμενο των εγκυκλοπαιδικών «Κέρβερων», το οποίο παρατηρείται κυρίως σε προπαγανδιστικά άρθρα. Σε απλά ελληνικά, κάποια κομματόσκυλα έχουν αναλάβει την «περιφρούρηση» κάποιων πολιτικών άρθρων (κυρίως αριστερού ενδιαφέροντος), αλλά και θρησκευτικών (φυσικά χριστιανικού ενδιαφέροντος), όπου απροκάλυπτα και χωρίς τεκμηριωμένη εξήγηση αναιρούν τις όποιες αλλαγές επιχειρίσει να κάνει κάποιος και χαλάνε τη «σούπα». Κι αυτό, με την πλήρη ανοχή των διαχειριστών (όταν δεν αυθαιρετούν οι ίδιοι οι διαχειριστές). (Αυτά, ο γράφων είχε κι αυτή την «τύχη» να τα βιώσει από πρώτο χέρι).

Θα αναρωτηθεί κάποιος, φυσικά: Η ελληνική Βικιπαίδεια θα πρέπει να απαξιωθεί στο σύνολό της;

Όχι βέβαια. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα άρθρα, ακόμη και της κατηγορίας που στηλιτεύεται. Θα ήταν όμως μέγα λάθος να επαναπαυτεί κάποιος στις πληροφορίες που λαμβάνει από την Βικιπαίδεια. Η Βικιπαίδεια δεν είναι είναι εγκυκλοπαίδεια, όσο κι αν παρουσιάζεται σαν τέτοια. Είναι κάτι σαν εγκυκλοπαίδεια κι ως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
  • ΟΟΔΕ – Αντιφάσεις, προπαγάνδα και αναξιοπιστία
  • Τάκης Λαζαρίδης: Η Αριστερά διαστρέβλωσε την ιστορία
  • Μικρά και τριανταφυλλένια (10)
  • Η στάση και οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πόλεμο της Ελλάδος εναντίον του Άξονα (1940-1941)
  • Περί της συνεργασίας μεταξύ Ναπολέοντα Ζέρβα και Γερμανών κατά την Γερμανική Κατοχή


  • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


    Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
    • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
    • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
    • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
    • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
    • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
    Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


    Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




    Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
    • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
    • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
    • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
    • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
    • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
    • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
    • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
    • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
    Εικονίδια
    (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
    🙂
    &#x1F642;
    🙁
    &#x1F641;
    😉
    &#x1F609;
    😄
    &#x1F604;
    😜
    &#x1F61C;
    😠
    &#x1F620;
    🙄
    &#x1F644;
    😎
    &#x1F60E;
    😕
    &#x1F615;
    😵
    &#x1F635;

     
    Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής