Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε
  • Ειδοποιήσεις

    Ενημερωθείτε άμεσα, για κάθε νέο άρθρο.
    Loading
  • Ροή σχολίων

Δημήτρης Καζάκης, χρέος και δραχμή

  24/11/2011 | 830 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Δημήτρης Καζάκης - ΕΠΑΜΜε την είσοδο στο ευρώ, ομολογουμένως, οι Έλληνες πολίτες σύντομα βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και η αχαλίνωτη αισχροκέρδεια. Στον αντίποδα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος, πως υπάρχουν και οφέλη. Το ζητούμενο όμως αυτή τη στιγμή, δεν είναι -μόνο- τα υπέρ και τα κατά τής παραμονής τής Ελλάδος στην ζώνη τού ευρώ, αλλά οι συνέπειες μιας πιθανής εξόδου κι επιστροφής στο πρώην εθνικό νόμισμα, την δραχμή.

Σίγουρα, πολλοί αναπολούν την «δραχμούλα» μας και επιθυμούν την επιστροφή σ’ αυτήν, αλλά με διαφορετικά ελατήρια ο καθένας: Είτε για συναισθηματικούς λόγους, είτε για πρακτικούς, είτε για κερδοσκοπικούς.

Ένας από τούς υποστηρικτές τής επιστροφής στην δραχμή, είναι και ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης. Ο Καζάκης έγινε ευρύτατα γνωστός, μέσω μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό τής Κρήτης (Κρήτη TV) κι από ‘κει η φήμη του εκτοξεύθηκε στα ύψη μέσω τού YouTube, όπου αναδημοσιεύθηκε η συγκεκριμένη συνέντευξη, αλλά και άλλες που ακολούθησαν (μάλιστα, ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, μέσω τού οποίου έγινε «φίρμα» ο Καζάκης, μετά από λίγον καιρό, τού πήρε και άλλη συνέντευξη, βλέποντας προφανώς ότι «πουλάει»).

Γιατί όμως «πουλάει» ο Καζάκης;

Αν παρακολουθήσει κάποιος τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του, θα διαπιστώσει εύκολα το γιατί: Λέει πράγματα που ηχούν ευχάριστα στ’ αφτιά μας. Και τα λέει με τρόπο απόλυτο που διαχέεται από έντονη σιγουριά κι αυτοπεποίθηση.

Ότι μάς ακούγεται όμορφα όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κι εφικτό, ή πραγματικό. Γιατί, από την θεωρία μέχρι την πράξη, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Κάποια απ’ αυτά που λέει ο (πρώην;) κομμουνιστής Δημήτρης Καζάκης (ο οποίος ωστόσο, αποφεύγει επιμελώς να χρησιμοποιεί στερεότυπους κομμουνιστικούς όρους, όπως «πλουτοκρατία», «λαϊκή μάζα» κ.ά.), ενδεχομένως, υπό προϋποθέσεις, να ισχύουν κι αυτό θα το γνωρίζουν καλύτερα, όσοι ασχολούνται με οικονομικές αναλύσεις. Υπάρχουν όμως και κάποιες θεωρίες του, που δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διάνοια στα οικονομικά, για να κατανοήσει πως αποτελούν μια δημαγωγική πολιτική τακτική, ή στην καλύτερη περίπτωση, οικονομική ανάλυση, επιπέδου Δημοτικού. Όπως η θεωρία του περί επιστροφής στην δραχμή, χωρίς βαρύτατο τίμημα.

Και μόνο που ο Καζάκης υποστηρίζει, ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, η δραχμή θα έχει την ίδια αξία με αυτήν που είχε κατά την είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη, θα πρέπει να προβληματίσει και τούς πιο καλόπιστους θαυμαστές ή οπαδούς του.

Για όσους δε, διαθέτουν στοιχειώδη μνήμη, ας θυμηθούν τι έλεγε το καλοκαίρι τού 2011, ο Δημήτρης Καζάκης περί «κουρέματος» τού χρέους τής Ελλάδος, λέγοντας πάνω κάτω: «Είναι αδύνατη η μερική διαγραφή χρέους, όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ».

Λίγους μήνες αργότερα, τουλάχιστον τυπικά, τον διέψευσαν τα ίδια τα γεγονότα…

Τα υπόλοιπα αυτονόητα, στο ακόλουθο βίντεο…

Επίλογος: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι…

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
  • Η δικτατορία τού χρήματος
  • Η απάντηση τής μάνας τού Γρηγόρη Αυξεντίου στον Γιώργο Καρατζαφέρη, που ζητά να δώσουμε και κώλο αν χρειαστεί
  • Ο Τζέφρι Παπανδρέου στα χνάρια τού πατέρα του· ήτοι το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει
  • Όποιος θέλει να κατεβάσει καντήλια, Χριστούς και Παναγίες, το κατάλληλο μέρος βρίσκεται εδώ…
  • Θέλει η προπαγάνδα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει


  • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


    Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
    • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
    • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
    • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
    • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
    • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
    Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


    Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




    Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
    • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
    • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
    • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
    • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
    • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
    • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
    • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
    • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
    Εικονίδια
    (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
    🙂
    &#x1F642;
    🙁
    &#x1F641;
    😉
    &#x1F609;
    😄
    &#x1F604;
    😜
    &#x1F61C;
    😠
    &#x1F620;
    🙄
    &#x1F644;
    😎
    &#x1F60E;
    😕
    &#x1F615;
    😵
    &#x1F635;

     
    Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής