Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε
  • Ειδοποιήσεις

    Ενημερωθείτε άμεσα, για κάθε νέο άρθρο.
    Loading
  • Ροή σχολίων

Τα «παλικάρια» του ΠΑΜΕ και οι λοιποί συνδικαλιστές που «μάχονται» για τον Έλληνα εργαζόμενο, δεν γνωρίζουν τίποτα για τους εισαγόμενους «μαθητές» των 300 ευρώ;

  10/06/2010 | 1.242 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Όσοι παρακολουθείτε την επικαιρότητα, λογικά θα έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας οι «αγωνιστικές» ενέργειες των στελεχών του ΠΑΜΕ, τα οποία τα έχουν βάλει τον τελευταίο καιρό με τα κρουαζερόπλοια (και όχι μόνο), δυσχεραίνοντας (ή και απαγορεύοντας) την αποβίβαση/επιβίβαση των επιβατών-τουριστών, τους οποίους περιμένουν πως και πως οι κατά τόπους καταστηματάρχες κι όσοι έχουν σχέση με τον τουρισμό και ζουν κι απ’ αυτόν, ή και αποκλειστικά απ’ αυτόν.

Τα καλόπαιδα του ΠΑΜΕ, τα φτύνει όλος ο κόσμος γι’ αυτή την δυσφήμηση που έχει καταφέρει κατά του ελληνικού τουρισμού (με την ανοχή του κράτους βεβαίως) κι αυτοί νομίζουν ότι ψιχαλίζει. Κόσμος χάνει το ψωμί του, επειδή οι «αγωνιστές» του ΠΑΜΕ απαιτούν ετσιθελικά προσλήψεις Ελλήνων εργατών σε ξένα πλοία. Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω πόση βάση έχουν οι απαιτήσεις τους. Θα δεχτώ όμως, χάριν ευκολίας της συζήτησης, ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους.

Αλλά ρε μάγκες, εδώ το κλίμα είναι στραβό, να το τρώει και γάιδαρος από πάνω; Με ποιο δικαίωμα, στερείτε με τις «ταρζανιές» σας το μεροκάματο χιλιάδων ανθρώπων που ζουν απ’ τον τουρισμό, χάριν μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων, ακόμη κι αν, όπως προανέφερα, μπορεί τα αιτήματά σας να είναι δίκαια; Γιατί δεν γίνεστε ρεαλιστές; Το θέμα τη σήμερον ημέρα είναι οι προσλήψεις, ή οι απολύσεις; Γιατί δεν είστε τόσο «μαχητικοί» σ’ αυτή την περίπτωση;

Τσαμπουκαλεύεστε τους τουρίστες και τις εταιρείες που τους φέρνουν στην Ελλάδα για ν’ αφήσουν τα λεφτουδάκια τους, να κινηθεί λίγο η έρμη η αγορά και κλείνετε τα μάτια στο φαινόμενο των εισαγόμενων «μαθητών» των 300 ευρώ στις ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν στείλει στο σπίτι τους έναν σωρό Έλληνες εποχιακούς εργαζόμενους κι έχουν πετσοκόψει το εισόδημα όσων «τυχερών» εξακολουθούν να εργάζονται.

Γιατί ρε καρντάσια, δεν πάτε να αποκλείσετε την είσοδο μερικών μεγάλων ξενοδοχείων (όχι ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται και σε μικρά ξενοδοχεία), διαμαρτυρόμενοι γι’ αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο, που στερεί τον «επιούσιο» από χιλιάδες εργαζομένων; Μήπως δεν γνωρίζετε ότι τα ξανθά παιδάκια των 18-20 ετών που έρχονται κατά χιλιάδες κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κέρκυρα, Την Χαλκιδική κ.ά., και εργάζονται στα ξενοδοχεία, προέρχονται από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ; Πως οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται παραθυράκια των ελληνικών νόμων (για να μην πω ότι είναι πολύ «βολικοί») και σε συνεργασία με ξένα γραφεία ευρέσεως εργασίας (γιατί τουριστικές σχολές, δεν είναι) έχουν ανατρέψει την νόμιμη αναλογία επαγγελματιών-μαθητών (πραγματικών μαθητών όμως κι όχι «μαθητών») από 75%-25% σε 25%-75%.

Και καλά, το ελληνικό κράτος το γνωρίζουμε και δεν θα περιμέναμε κάποιον σοβαρό «έλεγχο» (είναι γνωστή η τακτική των ξενοδόχων, να «εξαφανίζουν» τους «μαθητές» στις αποθήκες και στις τουαλέτες όταν γίνεται κάποιος «ξαφνικός έλεγχος»). Εσείς όμως γιατί δεν αντιδράτε τόσο έντονα σ’ αυτή την περίπτωση;

Πέρυσι το καλοκαίρι, όταν γινόταν οι εκλογές του Εργατικού Σωματείου στο Ηράκλειο, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βγήκαν στη γύρα και μοίραζαν φυλλάδια με αυτά που «θα» κάναν αν εκλεγόταν. Ένα απ’ αυτά έδωσαν και σε μένα που τύχαινε να είμαι στην πλατεία Ελευθερίας (για όσους δεν γνωρίζουν, η κεντρική πλατεία της πόλης) εκείνη την ώρα. Ρίχνω από περιέργεια μια γρήγορη ματιά και διαπιστώνω ότι οι «αγωνιστές» του ΠΑΜΕ δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τους μαθητές των 300 ευρώ. Μπήκα στον πειρασμό τότε και ρώτησα έναν απ’ αυτούς:
«Καλά ρε παιδιά, εσείς δεν έχετε ακούσει τίποτε για τους “μαθητές” των 300 ευρώ από τη Ρωσία, την Πολωνία και δεν συμμαζεύεται; Δεν έχετε ακούσει, ότι εδώ και μερικά χρόνια, ο κόσμος χάνει τη δουλειά του εξαιτίας τους; Αυτό δεν σας απασχολεί καθόλου;».
Και η απάντηση: «Τα ξέρουμε, αλλά αν δεν βγούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
Και η εύλογη -πιστεύω- απορία μου: «Μα καλά, πρέπει να εκλεγείς για να διαμαρτυρηθείς, να στήσεις ένα πανό έξω απ’ το Εργατικό Κέντρο, να γνωστοποιήσεις το πρόβλημα τέλος πάντων;».

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι βέβαια, την κύρια ευθύνη γι’ αυτό το χάλι το μαύρο, δεν την φέρουν οι συνδικαλιστές (είτε του ΠΑΜΕ, είτε άλλου σωματείου), αλλά η ελληνική πολιτεία που επιτρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά και κάνει σαν να μην γνωρίζει τίποτε για τον φόνο. Κλείστε τα «παραθυράκια» κύριοι υπουργοί της Εργασίας και του Τουρισμού και ρίξτε μια γερή «καμπάνα» σε μερικούς από τους έξυπνους ξενοδόχους, να δεις για πότε θα «συμμαζευτούνε» και οι υπόλοιποι. Αλλά τι να λέμε τώρα… Το καλοκαίρι που θα κάνετε δωρεάν διακοπές;…

Κλείνοντας, να αναφερθώ και σε μια άλλη παράμετρη του θέματος. Το θέαμα των πολλών αλλοδαπών* «μαθητών» της «μιας χρήσεως», είναι κάτι που ξενίζει και τους ίδιους τους τουρίστες, ιδιαιτέρως αυτούς που επισκέπτονται την χώρα μας για να κάνουν τις διακοπές τους κάθε χρόνο (κυρίως οι Γερμανοί). «Ερχόμαστε», σου λένε, «για να δούμε Έλληνες και ν’ ακούσουμε μια “καλημέρα” κι αντ’ αυτού βρίσκουμε Ρωσίδες να μας λένε “ντόμπρε ούτρο” ή “καλημέρα” με ρώσικη προφορά. Εσείς φαντάζεστε να έρθετε στη Γερμανία για να την γνωρίσετε και να έχετε να κάνετε με Γάλλους ή Ρώσους;».

* Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το θέμα δεν είναι μόνο ότι είναι αλλοδαποί, αλλά -κυρίως- ότι είναι «μαθητές». Και το πρόβλημα είναι το ίδιο σοβαρό, είτε πρόκειται για Έλληνες μαθητές, είτε για εισαγόμενους «μαθητές». Πρόκειται δηλαδή για ανασφάλιστους και πενιχρά αμειβόμενους (νομοτύπως φυσικά) πιτσιρικάδες που για τον ξενοδόχο είναι μείωση κόστους εργασίας και καθαρό κέρδος σε σχέση με τον «ακριβό» επαγγελματία εργαζόμενο (το «ακριβός» μπαίνει σε εισαγωγικά, καθώς ελάχιστοι ξενοδόχοι πληρώνουν ότι προβλέπει ο νόμος). Είναι περιττό να ειπωθεί βέβαια, πως σε αντίθεση με τους επαγγελματίες ξενοδοχοϋπαλλήλους που υποχρεούνται να φέρουν βιβλιάριο υγείας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, οι Ρωσίδες έρχονται στην Ελλάδα μόνο με το διαβατήριό τους και τα καυτά τους μίνι (να λέμε και τα «θετικά»…).

Παραπομπές:
Μισθοί 336 ευρώ στα ξενοδοχεία
Κακή χρονιά για τον τουρισμό
Πέφτουν τιμές και μεροκάματα
Στα ξενοδοχεία επικρατεί εργασιακά ένας Μαύρος Μεσαίωνας
Τουριστικοί υπάλληλοι μιας χρήσεως
Εργατικό Κέντρο κατά ξενοδόχων
Πρακτική Άσκηση μαθητών

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
  • Παιδεία, ανεργία και…«πτυχιούχοι βλάκες» (Σαράντος Καργάκος)
  • Ανέκδοτο (βγαλμένο μέσα από την στυγνή πραγματικότητα) – Επαγγελματικές θέσεις με απαιτήσεις
  • Μικρά και τριανταφυλλένια (8)
  • Μικρά και τριανταφυλλένια (4)
  • ΚΚΕ: «Το κόμμα τού λαού και τής εργατιάς» – Η «Περισσός Α.Ε.» μιλάει για σκοινί στο σπίτι τού κρεμασμένου


  • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


    Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
    • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
    • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
    • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
    • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
    • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
    Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


    Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




    Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
    • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
    • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
    • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
    • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
    • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
    • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
    • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
    • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
    Εικονίδια
    (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
    🙂
    &#x1F642;
    🙁
    &#x1F641;
    😉
    &#x1F609;
    😄
    &#x1F604;
    😜
    &#x1F61C;
    😠
    &#x1F620;
    🙄
    &#x1F644;
    😎
    &#x1F60E;
    😕
    &#x1F615;
    😵
    &#x1F635;

     
    Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής