Πούστευε και μη ερεύνα (Τζίμης Πανούσης)
22/12/2009 | 3.139 εμφανίσεις | Σχολιασμός
Το «Πούστευε και μη ερεύνα» αποτελείται από κείμενα που σχολιάζουν και σατιρίζουν τα πάντα -από την πολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, τα τηλεοπτικά μέσα και τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, το δήθεν και το lifestyle, μέχρι τις μικροαστικές αντιλήψεις και το συντηρητισμό μας.
«Αντιβιοτικά» θεωρεί ο ίδιος ο Πανούσης αυτά τα πεζογραφήματα «για βία αγίων και αγωνίες αμαρτωλών» που πλαισιώνονται από χιουμοριστικά γκράφιτι. Αλλεργικός στο οπαδιλίκι όλων των τύπων, από κόμματα και οργανώσεις μέχρι ποδοσφαιρικές ομάδες και πατρίδες, ο Τζίμης Πανούσης μάς μιλά για ό,τι παρατηρεί γύρω του, δίνοντας τη δική του εκδοχή των πραγμάτων.
Εξάλλου, όπως μας πληροφορεί, «εδώ στην όμορφη Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων επιθυμεί να αποκαλύψει ότι το περίφημο ΚΥΣΕΑ (όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης) σημαίνει απλά: Κυβέρνηση Σεσημασμένων Αμερικανοτσολιάδων».
Με όπλο ένα απαράμιλλο χιούμορ που κρύβει (ή φανερώνει αν προτιμάτε) έναν υψηλότατο δείκτη νοημοσύνης, ο Τζίμης Πανούσης ανατρέπει και ανασυνθέτει τα πάντα. Η εξαιρετική ικανότητά του να παίζει με τις λέξεις και να διευρύνει τους ορίζοντες της αντίληψης είναι μοναδική και σπάνια -έως καθόλου-απαντάται σε άλλους καλλιτέχνες. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς τα βιβλία του και να προσέξει το λόγο του και ιδίως πίσω από αυτόν.
Στο εν λόγω βιβλίο -που είναι από τα αρτιότερα που έχει εκδώσει- ανατρέπει εκ βάθρων όσα ταλανίζουν τους καιρούς μας, με αιχμή του δόρατος την Εκκλησία. Κενή Διαθήκη, Τεχνολογία ή θάνατος, Νέα Δημοπρασία, «όπου ακούς πανάκριβες αυτοκινητάρες, κράτα και μικρό τσουτσούνι», τα αποφθέγματα είναι ατέλειωτα και ο λόγος τόσο μεστός νοημάτων, που θα πρέπει κανείς να διαβάζει κάποιες φράσεις αρκετές φορές για ν’ ανακαλύψει όλα όσα κρύβουν και να γελάσει ξανά και ξανά. Όχι φτηνά, γιατί «θα πάμε στον παγκόσμιο χαμό με το εφηβαίο μας καλοχτενισμένο και την ψυχή στο στόμα».
Σχετικά θέματα:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων |
Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
|
Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας. |