Πάρε-Δώσε

Ιστοχώρος ποικίλης ύλης
Ελληνική σημαία Πάρε-Δώσε
  • Ειδοποιήσεις

    Ενημερωθείτε άμεσα, για κάθε νέο άρθρο.
    Loading
  • Ροή σχολίων

Μετρητές επισκεπτών, επισκέψεων και λοιπά…«στατιστικοειδή»

  18/02/2009 | 4.228 εμφανίσεις | Σχολιασμός

Με αφορμή διάφορες διαμάχες που λαβαίνουν χώρα ανάμεσα σε διάφορες ιστοσελίδες, με αντικείμενο την διαφάνεια και αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που τις αφορούν και πιο συγκεκριμένα τους αριθμούς επισκεπτών και επισκέψεων, ίσως είναι σκόπιμο να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις, όσον αφορά την αξιοπιστία των όποιων στατιστικών μεθόδων.

Το να θέλει να γνωρίζει κάποιος ιδιοκτήτης ιστοσελίδας την «κίνησή» της και διάφορες άλλες στατιστικές πληροφορίες που εξάγονται απ’ αυτή, δεν είναι μεμπτό, απεναντίας τον βοηθάει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων δεν χρησιμοποιεί τα στατιστικά στοιχεία (και κυρίως τον αριθμό επισκέψεων) για διαφημιστικούς σκοπούς (αν και αυτό δεν είναι κατακριτέο), αλλά μέσω αυτών προσπαθεί να επιτύχει την ηθική ικανοποίηση. Το να βλέπει κάποιος, ότι ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σταδιακά, του δίνει να καταλάβει ότι υπάρχει ανταπόκριση από μια μερίδα χρηστών του διαδικτύου σ’ αυτό που κάνει. Το θέμα είναι όμως, η αύξηση της επισκεψιμότητας να μην γίνεται αυτοσκοπός, γιατί αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα ενδεχομένως, υποχωρήσεις στην ποιότητα και στο ύφος του περιεχομένου. Αν τώρα πει κάποιος ότι δεν τον ενδιαφέρει να γνωρίζει πόσες επισκέψεις δέχεται σε καθημερινή βάση, κατά πάσα πιθανότητα ψεύδεται.

Από εκεί και πέρα όμως, καλό θα είναι να μην παραπλανούνται και στην ουσία εξαπατούνται οι επισκέπτες όσον αφορά την πραγματική επισκεψιμότητα των εκάστοτε ιστοσελίδων, όσον αφορά τους αριθμούς που παρουσιάζονται.

Υπάρχουν, κατά κύριον λόγον, τριών ειδών μετρήσεις:
1. Μέτρηση μοναδικών επισκεπτών. Σημαίνει των αριθμό των χρηστών που επικέπτονται για πρώτη φορά μια ιστοσελίδα. Οι χρήστες αυτοί, αναγνωρίζονται συνήθως από την IP τους, ενώ για μεγαλύτερη ακρίβεια μπορεί να χρησιμοποιηθούν και cookies (μικρά αρχεία κειμένου με διάφορες πληροφορίες, που τοποθετούν αυτόματα στον υπολογιστή μας πολλές ιστοσελίδες, για να μας «αναγνωρίζουν»). Είναι προφανές, ότι αυτή η μέθοδος μέτρησης δεν αντιπροσωπεύει τον απόλυτο αριθμό των μοναδικών επισκεπτών, καθώς η IP, αλλάζει κατά διαστήματα, επομένως ο ίδιος χρήστης θα λογιστεί σαν νέος μοναδικός επισκέπτης όταν θα αποκτήσει καινούργια IP. Θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ, ότι δεν υπάρχει μετρητής που να υπολογίζει με απόλυτη ακρίβεια τους μοναδικούς επισκέπτες (ούτε και του Google), παρά μόνο κατά προσέγγιση. Γι’ αυτό θα διαπιστώσετε, πως αν τοποθετήσετε στην ιστοσελίδα σας 2-3 διαφορετικούς μετρητές μοναδικών επισκεπτών, θα παρουσιάσουν διαφορές ως προς τα αποτελέσματα, έστω κι αν συνήθως δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους.

2. Μέτρηση επιστρεφόντων επισκεπτών. Σημαίνει τον αριθμό των χρηστών που επιστρέφουν για τουλάχιστον δεύτερη φορά, από την στιγμή που καταγράφηκαν ως μοναδικοί επισκέπτες. Ισχύει περίπου, ότι και στην πρώτη περίπτωση, όσον αφορά τον τρόπο καταγραφής και αναγνώρισης. Αυτού του είδους η μέτρηση πάντως (των επιστρεφόντων επισκεπτών) δεν φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη απήχηση και δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

3. Μέτρηση επισκέψεων ή φορτώσεων (αναγνώσεων) σελίδων. Σημαίνει τον αριθμό φορτώσεων των σελίδων μιας ιστοσελίδας. Ο αριθμός αυτός, είναι κατά κανόνα ίσος ή (συνήθως) μεγαλύτερος του αριθμού των επισκεπτών (μοναδικών και μη) και καταγράφεται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Με απλά λόγια, κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα ή τις επιμέρους της σελίδες, ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά μία μονάδα.

Και στις τρεις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας μπορεί να επέμβει στα στοιχεία των μετρητών (όχι σε όλους, αλλά στους περισσότερους) και να βάλει ότι αριθμούς θέλει. Επομένως, το πόσο πραγματικοί είναι οι αριθμοί επισκεπτών και επισκέψεων στις εκάστοτε ιστοσελίδες, εξαρτάται μόνο από την εντιμότητα του διαχειριστή και το μέγεθος της όποιας ματαιοδοξίας του. Και για να γίνει απολύτως σαφές, άλλο αριθμός επισκεπτών κι άλλο αριθμός επισκέψεων (ο οποίος είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερος).

Η παραπλάνηση που αναφέρθηκε παραπάνω αφορά την περίπτωση που κάποιοι διαχειριστές ιστοσελίδων, εμφανίζουν τον μετρητή επισκέψεων/σελίδων, ως μετρητή επισκεπτών. Αυτό αποτελεί «ζαβολιά» εκ μέρους του διαχειριστή, ο οποίος παρουσιάζει πλασματικές μετρήσεις με τεχνητές πρακτικές. Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, η αναγνώριση αυτού του είδους του μετρητή είναι σχετικά εφικτή: Αν επαναφορτώσετε συνεχώς για 5-10 φορές την σελίδα και ο μετρητής αυξάνεται κάθε φορά τουλάχιστον κατά μία μονάδα, τότε πρόκειται για μετρητή φορτώσεως σελίδων και όχι για μετρητή μοναδικών επισκεπτών.

Στο ερώτημα τώρα, αν στην περίπτωση που κάποιος διαχειριστής δεν μπορεί να «βάλει χέρι» στα στατιστικά, μπορεί να αυξήσει με άλλον πλάγιο τρόπο τον αριθμό των επισκέψεων, η απάντηση είναι καταφατική. Υπάρχουν διάφορα «σκριπτάκια» (μικροπρογράμματα) που αναλαμβάνουν να φορτώνουν αυτόματα την σελίδα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αυξάνοντας φυσικά και τον αριθμό των επισκέψεων. Όσοι χρησιμοποιούν Firefox, ίσως μάλιστα να έχουν υπ’ όψιν τους διάφορα πρόσθετα (extentions) που αναλαμβάνουν να κάνουν αυτόματα αυτή τη δουλειά σε χρονικά διαστήματα που ορίζει ο χρήστης. Φυσικά, τα πρόσθετα αυτά, δεν δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, ασχέτως αν κάποιοι επιλέγουν να κάνουν «κακή» χρήση τους.

Μια ιστοσελίδα που σέβεται τον εαυτό της και τους επισκέπτες της χρησιμοποιεί ως βασικό μετρητή, τον μετρητή των μοναδικών επισκεπτών. Φυσικά, στην διακριτική της ευχέρεια είναι να χρησιμοποιεί επιπροσθέτως και τον μετρητή φορτώσεων σελίδων, ή οποιαδήποτε άλλα στατιστικά στοιχεία, όπως τους συνδεδεμένους χρήστες (online users), το ημερήσιο σύνολο επισκεπτών ή επισκέψεων, καθώς και τα συνολικά στατιστικά δεδομένα.

image_pdfimage_print


Κώδικας ενσωμάτωσης σε ιστοσελίδα (HTML):

Κώδικας ενσωμάτωσης σε φόρουμ (BBC):

Απλός σύνδεσμος:


Σχετικά θέματα:
  • Πόσες ιστοσελίδες υπάρχουν στο διαδίκτυο;
  • Απίστευτο! Δείτε το πορνό βίντεο που προκαλεί σάλο με την μεγαλύτερη παρτούζα επωνύμων (37 άτομα!), στην οποία συμμετείχαν πασίγνωστοι ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δύο καλόγριες(!)
  • «Μακεδονικό» «ανέκδοτο»
  • Δωρεάν προγράμματα, παιχνίδια, μουσική, ταινίες, ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), λογισμικό ιστοσελίδων


  • Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων


    Πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπ' όψιν ότι:
    • Δεν επιτρέπονται τα Greeklish (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες).
    • Το σχόλιό σας θα πρέπει να είναι σχετικό με το θέμα.
    • Δεν επιτρέπονται οι προσωπικοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί.
    • Χρήση πολλαπλών λογαριασμών και ψευδώνυμων, που έχουν ως σκοπό να οδηγήσουν στην παραπλάνηση των συνομιλητών, δεν είναι κάτι το αποδεκτό.
    • Σχολιασμός με συνεχή παράθεση έτοιμων μεγάλων κειμένων («σεντόνια») άλλων ιστοσελίδων και καταιγισμό εξωτερικών συνδέσμων, δεν βοηθά στην ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
    Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής, ή τροποποίησης σχολίων, που αντιβαίνουν στο περιεχόμενό τους, χωρίς καμμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς καμμία υποχρέωση παροχής περαιτέρω εξήγησης ή διευκρίνισης. Επιπλέον, η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού από τις συζητήσεις, των σχολιαστών που υποτροπιάζουν.


    Συνιστάται ιδιαίτερα, να σχολιάζετε αφού προηγουμένως έχετε συνδεθεί μέσω κάποιας από τις διαθέσιμες υπηρεσίες (Disqus [προτείνεται], Facebook, Twitter, Google). Έτσι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο επί των σχολίων σας.




    Μπορείτε να μορφοποιήσετε το σχόλιό σας, χρησιμοποιώντας τις εξής ετικέτες (tags):
    • Έντονα: <b>Το κείμενό σας εδώ.</b>
    • Πλάγια: <i>Το κείμενό σας εδώ.</i>
    • Υπογράμμιση: <u>Το κείμενό σας εδώ.</u>
    • Διαγράμμιση: <s>Το κείμενό σας εδώ.</s>
    • «Παράθεση»: <blockquote>Το κείμενό σας εδώ.</blockquote>
    • Κρυμμένο κείμενο: <spoiler>Το κείμενό σας εδώ.</spoiler>
    • Σύνδεσμος: <a href="Ο σύνδεσμος εδώ." target="_blank">Η περιγραφή του συνδέσμου εδώ.</a>
    • Για να εμφανίσετε κάποια εικόνα ή βίντεο στο σχόλιό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να επικολλήσετε τον σύνδεσμο του αρχείου. Εάν θέλετε να ανεβάσετε κάποια εικόνα (όχι βίντεο) από τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη επιλογή που υπάρχει στο πεδίο σχολιασμού.
    Εικονίδια
    (αντιγράψτε τον κώδικα που υπάρχει κάτω από κάθε εικονίδιο και επικολλήστε τον στο πεδίο σχολιασμού)
    🙂
    &#x1F642;
    🙁
    &#x1F641;
    😉
    &#x1F609;
    😄
    &#x1F604;
    😜
    &#x1F61C;
    😠
    &#x1F620;
    🙄
    &#x1F644;
    😎
    &#x1F60E;
    😕
    &#x1F615;
    😵
    &#x1F635;

     
    Εναλλαγή σε εμφάνιση φορητής συσκευής