Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα πλαστικά μπουκάλια
Πολλοί από εμάς δε γνωρίζουμε ότι η επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μπουκαλιού είναι αιτία δηλητηρίασης.
Από άγνοια, σίγουρα, χρησιμοποιούμε συνεχώς το ίδιο πλαστικό μπουκάλι, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στη δουλειά μας.
Αυτό δεν ενδείκνυται καθόλου.
Μας προειδοποιεί το γεγονός του θανάτου ενός 12χρονου κοριτσιού από το Ντουμπάι, το οποίο κορίτσι, χρησιμοποιούσε καθημερινά πηγαίνοντας στο σχολείο το ίδιο μπουκάλι για 16 μήνες.
Με δυο λόγια το πλαστικό (πολυαιθυλένιο τερερφθαλάτη ή PET) εμπεριέχει εν δυνάμει καρκινογόνα στοιχεία (διθυλοδροξυλαμίνη ή DEHA). Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ασφαλή μόνο για μία χρήση.
Αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε περισσότερο, το διάστημα δεν πρέπει να ξεπεράσει τη μια βδομάδα, δεδομένου ότι δε θα το αφήσουμε σε μέρος με υψηλή θερμοκρασία.
Επαναλαμβανόμενο πλύσιμο ή ξέπλυμα του μπουκαλιού μπορεί να δημιουργήσει αλλοίωση της χημικής σύνθεσης του πλαστικού και τα καρκινογόνα στοιχεία να διαρρεύσουν στο νερό, το οποίο θα πιούμε.
Συνεπώς, ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε μπουκάλια, τα οποία είναι κατασκευασμένα για πολλές χρήσεις, π.χ. γυάλινα.
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ: Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
(ΔΕΠΑ Α.Ε.Τμήμα Υγιεινής & Ασφάλειας)
Σχόλιο μας: Όταν πήρα αυτό το email πραγματικά προβληματίστηκα. Γιατί όλοι μας χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια και για..μήνες (ειδικά του νερού – και όχι μόνο). Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει ΥΠΕΥΘΥΝΑ και σωστά τι ακριβώς συμβαίνει; Κι ας γράφουν ΤΟΤΕ ΟΛΑ τα πλαστικά μπουκάλια με μεγάλα μαύρα γράμματα (όπως τα πακέτα με τα τσιγάρα) ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ – Μετά την χρησιμοποίηση του ΝΑ ΠΕΤΑΤΕ τα πλαστικά μπουκάλια (ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ).
ΓΙΑΤΙ δεν το λένε και δεν το αναγράφουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ;
Πηγή: orfni.blogspot.com